Zeer zorgelijk

COA: mogelijk slapen vannacht paar honderd mensen buiten in Ter Apel

13 augustus 2022 18:48
Asielzoekers moeten vanwege de drukte in het aanmeldcentrum in Ter Apel soms buiten slapen. Beeld © ANP

Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel moeten een paar honderd mensen de komende nacht mogelijk buiten slapen, verwacht het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). "De situatie is zeer zorgelijk. Voor vandaag is er weinig zicht op doorstroom vanuit Ter Apel, naar zowel de reguliere als naar de crisisnoodopvang."

Volgens het COA zit het 'behoorlijk klem', en moeten vandaag een paar honderd mensen op het grasveld slapen als er geen opvang geregeld wordt. "Als je de dag opstart met een paar honderd mensen op een grasveld en er daar weinig van naar binnen kunnen of naar een andere opvang, dan zitten ze er vanavond waarschijnlijk nog."

Zicht op opvang

Of er zicht is op opvang, is nog niet duidelijk, zegt een woordvoerder. "Daar is een aantal partijen bij betrokken, zoals de veiligheidsregio's en gemeenten. Er wordt continu heel hard aan gewerkt." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vechtpartij met tientallen mensen voor azc Ter Apel, één persoon naar ziekenhuis

In de afgelopen nacht sliepen er ongeveer veertig mensen buiten. Maar dat deden ze uit eigen keus, niet omdat er geen plekken beschikbaar waren. "Niet iedereen maakt gebruik van de mogelijkheid om mee te gaan naar de crisisnachtnoodopvang of om op stoelen in het aanmeldcentrum te slapen. Sommige mensen voelen zich minder slecht als ze buiten blijven slapen."

De warmte is 'te doen' in het aanmeldcentrum, zegt de woordvoerder. Tijdens eerdere warme dagen in juli zijn er al luifels neergezet om extra schaduwplekken te creëren. Ook worden er extra flesjes water en ijsjes uitgedeeld.

Al tijden overvol

De gevolgen van de gestokte doorstroom van asielzoekers laten zich al maanden het hevigst zien in het Groningse aanmeldcentrum. Dat zit al tijden overvol, waardoor mensen soms buiten moeten slapen. Asielzoekerscentra hebben geen plek meer en statushouders kunnen door onder meer de oververhitte huizenmarkt niet uitstromen naar een woning.

Het aantal statushouders dat versneld vanuit een azc naar bijvoorbeeld een flexwoning of een omgebouwd kantoorpand is verhuisd, loopt ver achter bij de aantallen in de afspraken die het kabinet daarover heeft gemaakt. Dat bleek deze week uit cijfers die het persbureau ANP opvroeg bij het COA. Slechts 52 procent van het afgesproken aantal is gerealiseerd.

Bekijk ook: uniek inkijkje in asielzoekerscentrum Ter Apel

Bijna dagelijks horen we dat er mensen op stoelen moeten slapen. RTL Nieuws kreeg een uniek inkijkje bij het grootste asielzoekerscentrum van Nederland. Hoe gaat het eraan toe in Ter Apel?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore