Ga naar de inhoud
Donderdag een stuk frisser

Eerste hittegolf van het jaar is een feit – en waarschijnlijk zijn we over de helft

Een vrouw zoekt verkoeling in een fontein in Arnhem. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

De thermometer in De Bilt heeft vanmorgen de 25 graden aangetikt, en dat betekent dat de eerste landelijke hittegolf van dit jaar een feit is. Hoewel het vanaf maandag iets minder warm wordt, is het nog maar de vraag of we daar iets van gaan merken, zegt Buienradar-meteoroloog Philippe Schambergen.

Vijf dagen boven de 25 graden, waarvan drie boven de 30. Dat is de definitie van een hittegolf. Aangezien het de afgelopen dagen in De Bilt – het landelijke peilstation van het KNMI – 30 graden of warmer is geweest, was 25 graden vandaag 'voldoende'. Dat was het om 10.00 uur. Maar ook de 30 wordt vandaag zeker aangetikt, zegt Schambergen. En morgen ook.

Klam en benauwd

"Vanaf morgen wordt de lucht ook vochtiger. Dat betekent dat het warmer aanvoelt dan het is. Maandag en dinsdag zien we wat lagere temperaturen, landelijk rond de 27 à 28 graden, maar het wordt door die luchtvochtigheid ook klammer en benauwder. Dus ik betwijfel of het minder warm aanvoelt."

Wel kan er vanaf maandag – zeer lokaal – regen vallen. "Dat noemen we popcornbuien: we weten niet precies wanneer ze gaan ontstaan, maar als ze dat doen dan blijven ze vrij lang boven dezelfde plek hangen. Dat betekent dat het ene dorp een flinke plensbui krijgt, en het dorp daarnaast volledig droog blijft." Maar ook op de plekken waar veel regen valt, zal het niet genoeg zijn om de droogte tegen te gaan.

Woensdag erop of eronder

Ook woensdag zal waarschijnlijk nog deel uitmaken van de hittegolf, die dan 9 dagen duurt. Hoewel dat nog onzeker is: voor die dag is de verwachting nu dat het landelijk 25 graden wordt; erop of eronder dus. 

Zweten
Lees ook:
Zweten door de hitte: waarom schamen we ons daar zo voor?

Donderdag zou het een stuk frisser kunnen worden, met ook regen. Dat hangt af van de koers van een lagedrukgebied dat vanuit Frankrijk komt. Gaat dat over Nederland? Dan tikken we misschien niet meer dan 20 graden aan. Maar gaat het richting Duitsland, dan blijft het in het grootste deel van het land droog en kan het ook iets warmer worden. Al lijkt het er niet op dat de 25 graden gehaald wordt, en dat zou dan betekenen dat de hittegolf eindigt.

Zomerweer

En daarna? Dan wordt het gewoon weer warmer. "Of er een nieuwe hittegolf komt, dat kan ik nu niet zeggen", zegt Schambergen. "Daarvoor is het te ver weg. Maar het zal wel weer echt zomerweer worden."

Grote
Lees ook:
Grote zorgen om opgedroogde rivieren: 'Het gaat heel snel nu'

Voor wie komende nacht niet kan slapen door de hitte, is er ook iets om naar uit te kijken: de Perseïden. Dat betekent dat er veel vallende sterren zijn. Helaas zullen de meeste door de felle maan onzichtbaar zijn, maar alsnog verwacht Schambergen dat we er zo'n 15 per uur kunnen zien. 

Bekijk ook: Dit is waarom de een goed tegen de hitte kan en de ander niet

02:27
Tropische temperaturen: voor de één een nachtmerrie, voor de ander de hemel. Hoe kan het dat we zo verschillend omgaan met de hitte? En kun je er iets aan doen?