Ga naar de inhoud
Ruzie over cao

Vakbonden bereiden acties en stakingen bij NS voor

Passagiers op het perron van het NS-station in Groningen. Beeld © ANP

Vakbonden bereiden acties en mogelijk stakingen voor bij de Nederlandse Spoorwegen. Vanmiddag liep een ultimatum af dat ze aan het spoorbedrijf hadden gesteld en de NS kwam niet tegemoet aan hun eisen voor een nieuwe cao.

Het openbaarvervoersbedrijf zelf zei eerder teleurgesteld te zijn in de opstelling van FNV, CNV en VVMC en dreigde met een rechtszaak om stakingen te voorkomen.

Grote kans op stakingen

Het is nog niet duidelijk wanneer de vakbonden precies actiedagen gaan aankondigen. Een woordvoerder van FNV noemde de kans op stakingen groot, maar daarover wordt binnenkort nog een definitief besluit genomen. Volgens CNV is de actiebereidheid onder NS-personeel groot. "Zowel rijdend personeel als medewerkers in het onderhoud, op kantoor, de stations en bijvoorbeeld planners, willen nu eindelijk weleens gewaardeerd worden door hun werkgever."

FNV
Lees ook:
FNV dreigt met grootschalige acties op Schiphol vanaf 1 juni om hoge werkdruk

De vakbonden onderhandelen al enige tijd met de NS, maar komen er maar niet uit. Het laatste bod van de NS werd door een ruime meerderheid van de achterban bij de vakbonden afgewezen.

De NS gaf eerder aan het gesprek te willen voeren, omdat er voldoende aanknopingspunten zijn voor verdere onderhandelingen, maar ingaan op de eisen in het ultimatum kan volgens de spoorvervoerder niet. NS stelt dat alle looneisen van de bonden tot een salarisverhoging van ruim 20 procent zouden leiden. Ook zouden sommige voorstellen praktisch niet uitvoerbaar zijn.

'Belangrijk dat we weer om tafel gaan'

De vakbonden moeten door de afwijzing van NS 'concluderen dat acties rechtmatig zullen zijn', zo hebben ze volgens FNV aan de NS laten weten.

Een NS-woordvoerder zegt dat de deur wat het spoorbedrijf betreft nog altijd openstaat voor gesprekken. Of er een rechtszaak komt, kon hij nog niet zeggen. Daarvoor wil de NS eerst goed nagaan wat er precies in de verklaringen van de vakbonden staat. "Voor ons is nu is het belangrijkste dat we weer om tafel gaan."

Een van de belangrijkste eisen van de vakbonden is de invoering van de automatische prijscompensatie (APC) voor alle salarissen. Die moet de stijgende kosten van levensonderhoud compenseren. Ook vragen de bonden om een eenmalige uitkering van 600 euro op basis van een voltijdbaan. Daarnaast willen ze 'gezonde roosters' die de werkdruk verlichten nu de NS met een personeelstekort zit. Dat zou moeten helpen om vacatures ingevuld te krijgen en leegloop te voorkomen, zo betoogde FNV eerder.