Ook wat regen

Morgen is de hittegolf een feit, en hij blijft nog wel even

12 augustus 2022 11:48 Aangepast: 12 augustus 2022 14:26
Het land is inmiddels flink uitgedroogd. Beeld © ANP

Al klaar met warmte? Jammer dan, want het is nog lang niet voorbij. "Vandaag en in het weekend krijgen we tropische temperaturen. Ook daarna blijft het warm."

Meteoroloog Magdel Erasmus van Buienradar zegt dat we vanaf morgen officieel een hittegolf te pakken hebben. Daar spreken we namelijk van als het in De Bilt vijf dagen boven de 25 graden wordt, waarvan drie dagen boven de 30. 

35 graden

De heetste regio van ons land is Noord-Limburg, daar kan het volgens Erasmus zondag 35 graden worden. In het midden van het land is het met 33 graden niet veel frisser. "Bovendien is de lucht vochtig, en dus voelt het ook benauwd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grote zorgen om opgedroogde rivieren: 'Het gaat heel snel nu'

Zon, zon, zon dus de komende dagen. Is er dan nog ergens een klein beetje zicht op een druppel regen? Ja, maar veel is het niet. "Vanaf maandag kan het licht wisselvallig worden, met af en toe een bui." Dat kan volgens Erasmus wel ook een onweersbui zijn.

Droogte

De vraag is hoeveel het helpt bij de huidige droogte. Onderstaande video laat zien waarom de grond nu niet goed in staat is het water op te nemen:

Gedurende de hele komende week kan er wat regen vallen. "Niet veel, maar misschien geeft het een klein beetje verlichting."

Vallende sterren

De temperatuur blijft ook hoog. Tot en met dinsdag blijft het zeker boven de 25 graden. "De vraag is of de hittegolf woensdag ook nog doorzet. Donderdag lijkt het iets minder warm te worden."

De zon is de komende dagen dus niet de vriend van mensen die een hekel hebben aan de hitte. En ook zijn nachtelijke tegenhanger helpt niet mee. Het was afgelopen nacht namelijk volle maan, en hij zorgt er daardoor voor dat de jaarlijkse regen van de zogenoemde Perseïden aan vallende sterren niet goed te zien is. "Er zijn nu niet 80 vallende sterren per uur te zien, maar slechts 20", weet Erasmus.

Maar goed, 20 vallende sterren is toch nog altijd leuk. Het beste moment om komende nacht je klapstoeltje buiten te zetten? Erasmus heeft het uitgezocht: kwart voor vijf.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore