In Oostenrijk

Nederlandse paraglider landt op hoogspanningskabel, ernstige brandwonden

12 augustus 2022 06:50 Aangepast: 12 augustus 2022 09:04
Paragliden in Oostenrijk (archieffoto) Beeld © EPA

In het Oostenrijkse Greifenburg is een Nederlandse paraglider in de problemen gekomen.

Hij kwam gisteravond op een hoogspanningskabel boven de weg terecht.

Ziekenhuis in Graz

De 57-jarige man liep daarbij ernstige brandwonden op. De toerist zag de hoogspanningskabel mogelijk over het hoofd doordat hij was verblind door de zon. Nadat hij ter plaatse eerste hulp had gekregen, is hij met een helikopter naar het universitaire ziekenhuis in Graz gebracht.

Zijn toestand wordt omschreven als stabiel. Hij zou niet in levensgevaar zijn. Het ongeval leidde in de omgeving tot stroomuitval.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Vrouw gewond geraakt bij paragliden: 'Als er iets misgaat, gaat het ook echt mis'

In Nederland zijn zo'n 2000 paragliders die jaarlijks minimaal 30.000 vluchten maken. Gemiddeld gaat het zo'n tien keer per jaar mis, meldde EditieNL vorig jaar.

Maar is het dan ook een gevaarlijke sport? Volgens Sanne Bot, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart, zijn sporten als voetbal of korfbal inderdaad minder gevaarlijk. "Je vliegt op hoogte. Dus als er iets misgaat, is er een goede kans dat het ook écht misgaat."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Paraglider (55) neergestort en verongelukt bij Didam

Als er iets misgaat, is dit volgens instructeur Sven ter Harkel meestal de schuld van de piloot zelf. "Het kan zijn dat de piloot zijn eigen vaardigheden overschat of het weer onderschat. Zolang je er zelf verantwoordelijk mee omgaat, gaat er niks mis", vertelt hij aan EditieNL.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore