Armen in kokend heet water

Peuter (1) zwaar mishandeld, moeder en hospita verdacht

11 augustus 2022 20:29
archieffoto dreumes Beeld © iStock

Een meisje van 1 jaar oud is langere tijd ernstig mishandeld. Dat kwam aan het licht nadat ze in februari zwaargewond naar een ziekenhuis in Rotterdam was gebracht. Haar moeder en de vrouw bij wie moeder en kind inwoonden, stonden vandaag voor de rechter.

Op 1 februari liep het meisje tweede- en derdegraads brandwonden op aan haar onderarmen, nadat die in een emmer met kokend heet water zouden zijn geduwd. Die nacht werd het kind, dat in Rotterdam woonde, naar het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam gebracht.

Handen vastgebonden

Daar concludeerde een arts dat het meisje al langere tijd werd mishandeld. Zo zouden haar handen in het half jaar daarvoor achter haar rug zijn vastgebonden, werd ze geslagen en kreeg ze te weinig eten en drinken, waardoor ze ernstig ondervoed raakte. 

De verdachten van de kindermishandeling zijn de moeder van het meisje en Line W. (51), bij wie moeder en kind inwoonden. Moeder werd eerder voorlopig vrijgelaten, W. zit nog vast. Beide vrouwen wijzen naar elkaar als dader.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Weer minder meldingen kindermishandeling en huiselijk geweld

Vandaag stond W. voor de rechter, waar moest worden besloten of het voorarrest van de vrouw zou worden verlengd. "Ik zit in de cel voor iets wat ik niet heb gedaan. Degene die het heeft gedaan loopt vrij rond en ik zit vast", zei ze. Ze verklaarde dat ze tijdens de laatste mishandeling haar 7-jarige zoontje naar bed aan het brengen was, en ze dat dus onmogelijk kon hebben gedaan.

7-jarig zoontje

Volgens het Openbaar Ministerie had W. tijdens de mishandelingen echter de zorg voor het kind, hoewel haar advocaat dat ontkent en zegt dat ze alleen woonruimte had verschaft aan moeder en dochter.

De advocaat van de vrouw wil verschillende getuigen horen om de onschuld van de vrouw te bewijzen. "Drie getuigen hebben afzonderlijk verklaard dat de moeder haar taak heeft veronachtzaamd. Zij bleef in gebreke en bond haar dochter vast." De advocaat wil dat onder anderen het 7-jarige zoontje van W. wordt gehoord, maar dat mag voorlopig nog niet van de rechters. Zij vinden het onnodig om het kind daar 'in dit stadium' mee te belasten.

Wel worden de andere twee getuigen en de jeugdarts die de verwondingen constateerde, gehoord. Dat gebeurt in november, als de rechtszaak wordt hervat. De dreumes zit zolang in een pleeggezin.

Bekijk ook: Dit gebeurt er tijdens een strafzaak

In deze video leggen we uit hoe het strafrecht in Nederland werkt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore