Ga naar de inhoud
'Probleem is structureel'

Weer vrachtwagen vol varkens in brandende zon gefilmd bij Vion Boxtel

Fragment uit de opnames die gisteren werden gemaakt Beeld © Eyes on Animals

Bij slachterij Vion in Boxtel stond gisteren een vrachtwagen vol oververhitte varkens drie kwartier te wachten in de brandende zon. Een medewerker van dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals filmde de dieren in nood. Volgens de organisatie is er sprake van een structureel probleem bij de grootste slachterij van Nederland. 

Een woordvoerder van de slachterij erkent dat het gisteren in de hitte niet goed ging met het betreffende transport, maar volgens haar is er van een structureel probleem absoluut geen sprake. "Deze wagen was te laat en had zijn tijdslot gemist, waardoor hij moest wachten voordat hij kon lossen. De afspraak is dat hij dan moet gaan rijden en niet stil gaan staan. Dat is in dit geval niet gebeurd."

Dat leverde deze nare beelden op:

De hitteprotocollen van de slachterij schrijven voor dat een vrachtwagen vol dieren meteen naar binnen kan, zodat de varkens in ieder geval in de schaduw wachten, in een ruimte met ventilatoren, voordat ze gelost worden. En als door overmacht alle wachtruimtes vol zijn, moet de chauffeur gaan rijden, zodat in ieder geval de rijwind voor verkoeling kan zorgen.

Uiterste redmiddel

Maar volgens Madelaine Looije van Eyes on Animals, die de beelden maakte, wringt juist daar de schoen. Dat rijden is alleen geschikt als uiterste redmiddel, maar Vion zet het structureel in, ziet zij. "Elke keer als we in Boxtel gaan kijken, zien we daar vrachtwagens die staan te wachten totdat ze naar binnen kunnen. Ze moeten minder varkens aanvoeren of meer wachtruimtes maken. Je moet gewoon een buffer hebben." 

17
Lees ook:
17 Vion-busjes overtraden RIVM-regels, politie gaat grenscontrole uitvoeren

Ze wijst erop dat ze drie weken geleden óók al hetzelfde probleem bij de slachterij constateerden. Ook toen kon een medewerker van Eyes on Animals filmen hoe vrachtwagens vol varkens voor de slacht stilstonden in de brandende zon.

Chauffeurs die de opdracht hebben om in zo'n geval te gaan rijden, zetten de vrachtwagen gewoon een paar straten verder stil om brandstof te besparen, zegt Looije. "Vion moet hen daarop aanspreken, maar natuurlijk houdt dat inderdaad ergens op. Daarom moeten ze zorgen dat ze genoeg wachtruimtes hebben."

'Maatregelen genomen'

Vion zegt alles in het werk te stellen om onnodig dierenleed bij deze temperaturen te voorkomen. "We hebben een aantal maatregelen genomen. Vandaag en morgen stoppen we eerder. Bij 33 graden stoppen we. We maken echt goede afspraken in de keten, maar we kijken hier naar uitzonderlijke situaties. We hebben deze dagen elke ochtend overleg met alle vestigingen en maken onze plannen op basis van wat de temperatuur gaat doen."

Bekijk ook: Steeds vaker, steeds warmer, steeds langer: wéér een hittegolf

02:11
We zitten er zo zo goed als zeker middenin: de eerste hittegolf van het jaar. Is dat niet een beetje laat voor het seizoen? En hebben we eigenlijk steeds vaker een hittegolf in ons land? Meteoroloog Marc de Jong legt het ons uit.