Natuur gortdroog

Hoogste alarmfase om bosbranden: extra surveillances en watervoorraad op peil

11 augustus 2022 15:51 Aangepast: 11 augustus 2022 20:32
Een brand in het duingebied bij de Brouwersdam eerder deze week. Beeld © ANP

Voor heel Nederland geldt de hoogste alarmfase als het gaat om natuurbranden. Brandweerkorpsen hebben op strategische plekken wagens met een watervoorraad staan, omdat de natuur gortdroog is. In de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland worden surveillancevluchten uitgevoerd.

Het gaat om gebieden waar relatief weinig mensen komen, dus een eventuele brand zou daar vaak later ontdekt worden, zegt een woordvoerder. "Vanuit de lucht kunnen we een groot deel goed in de gaten houden. Door dagelijks te surveilleren, maken we de risico's aanzienlijk kleiner."

Gortdroog

Op de Veluwe staan grote tanks met water bij bos en hei. Daardoor is er direct bluswater voorhanden, als er ergens een natuurbrand uitbreekt. In de veiligheidsregio Kennemerland staan brandweerwagens paraat met elk een voorraad van 15.000 liter water aan boord.

Het is weken erg droog en het waait flink. Voor de komende twee weken wordt geen regen van betekenis voorzien. De brandweer roept mensen op om direct alarm te slaan als ze ergens in de natuur rook en/of vuur zien of ruiken. "En natuurlijk zelf ook niet barbecueën, vuurkorven aansteken of roken in de natuur", aldus brandweerbevelvoerder Maurice Dorsman van de brandweer Kennemerland.

Bekijk hier de actuele temperatuur:

Uit onderzoek is bekend dat veruit de meeste natuurbranden ontstaan door menselijk handelen. Het oplaten van een zogenoemde wensballon met een kaarsje is om die reden zeer ongewenst. Op Texel geldt een verbod op roken binnen 30 meter afstand van de duinen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Monsterlijke' bosbrand Frankrijk breidt zich uit: 10.000 evacuaties

Brandweerkorpsen in moeilijk bereikbare gebieden, zoals de bossen en de duinen, beschikken over speciale voertuigen die op ruw terrein kunnen rijden. Nu het risico op natuurbrand groot is rukt de brandweer met meer eenheden dan normaal uit naar een vermoedelijke brandhaard. Dorsman: "Onze slagkracht is zo groot mogelijk. En als het nodig is kunnen we andere regio's en zelfs de blushelikopters van Defensie te hulp roepen."

Blushelikopters Defensie

Defensie heeft blushelikopters tot haar beschikking. Onder die helikopters hangt een grote waterzak. Daarmee wordt water uit een waterwinplaats gehaald en getransporteerd naar de brandhaard. Op aanwijzing van brandweerlieden op de grond wordt de waterzak geleegd. Dinsdag loosde de blushelikopter nog circa 62.500 liter water boven een duinbrand bij de Brouwersdam. Bekijk hier beelden van de brand:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore