Ga naar de inhoud
Uit lijden verlost

Koe met gebroken heup ligt uren in snikhete wei: 'Intens triest'

Omstanders die de koe probeerden te helpen. Om privacyredenen zijn hun gezichten onherkenbaar gemaakt. Beeld © via House of Animals

In Krimpen aan de Lek is gisteravond een koe uit haar lijden verlost, nadat ze de hele dag met een gebroken heup in de wei had gelegen. Het was er snikheet en er was geen schaduw. De eigenaar van de koe weigerde het dier te helpen, zeggen omstanders. "Het feit dat je een dier de hele dag zonder zorg en met pijn in de wei laat liggen, is intens triest."

Beelden van de gewonde koe in de wei werden via socal media gedeeld:

Hoe de koe haar heup heeft gebroken, is niet helemaal duidelijk. Mogelijk zou de koe een paar wilde sprongen hebben gemaakt toen ze 's ochtends met de andere koeien naar de stal werd gebracht. Daardoor brak ze haar heup en kon ze niet meer lopen, en is ze achtergebleven in de wei.

Roerloos in de wei

Een omstander vertelt aan RTL Nieuws dat de koe rond 17.00 uur vrijwel roerloos in de wei lag. "Mijn man fietste erlangs, en dacht dat ze dood was. Maar ineens gooide ze haar kop omhoog. Toen is mijn man over het hek geklommen om te kijken wat er aan de hand was, en hij zag dat de koe veel pijn had, oververhit was en uitgedroogd. Later hoorden we van andere omwonenden dat de koe daar al sinds 's ochtends vroeg lag."

De getuigen belden vervolgens de politie, en later de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Uiteindelijk schakelde de NVWA een dierenarts in, die de koe ’s avonds heeft laten inslapen, bevestigt een woordvoerder van de NVWA: "Er is eerst een melding gedaan bij de politie. Die heeft de eigenaar benaderd, maar die ondernam - voor zover bij ons bekend - geen actie. Om 19.30 uur kregen wij een melding en is er een inspecteur naartoe gegaan, samen met een lokale dierenarts. Uiteindelijk is de koe rond 21.00 uur uit haar lijden verlost."

Wakker
Lees ook:
Wakker Dier wil actie tegen zes melkveebedrijven om gebrek hittemaatregelen

De dierenpolitie heeft de zaak in onderzoek. Of de NVWA maatregelen gaat opleggen aan de eigenaar van het dier, kon de woordvoerder nog niet zeggen.

Aangifte

Karen Soeters van dierenhulporganisatie House of Animals gaat aangifte doen tegen de eigenaar van de koe. "Het dier heeft vanaf 7.15 uur 's ochtends in de brandende zon gelegen. Er was geen schaduw in de wei en de boer heeft niet ingegrepen. Dus wij gaan aangifte doen vanwege het onthouden van zorg aan een dier. "Het feit dat je een koe de hele dag zonder zorg met pijn in de wei laat liggen, is intens triest."

RTL Nieuws heeft geprobeerd contact te krijgen met de eigenaar van de koe, maar die was voor ons niet bereikbaar.