Week voorwaardelijk

80 uur werkstraf voor dumpen afval bij A18 tijdens boerenprotest

11 augustus 2022 10:55 Aangepast: 11 augustus 2022 15:54
Boerenprotest in Aduard Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / ProNews

Een varkenshouder is veroordeeld tot 80 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van een week voor zijn aandeel in het dumpen van afval op een afrit van de A18 bij Varsseveld.

Dat gebeurde tijdens een boerenprotest eind vorige maand.

Zorgen om bedrijf

"Ik had een machteloos gevoel. Ik voel me bedreigd door wat er gaat gebeuren en maak me zorgen over de toekomst van mijn bedrijf en gezin", zei de 42-jarige verdachte uit het Achterhoekse dorpje Mariënvelde tijdens een snelrechtzitting in de rechtbank in Arnhem.

Hij werd op 28 juli op heterdaad betrapt en zat vier dagen in voorarrest. Hij stond terecht omdat hij samen met anderen de af- en oprit naar de snelweg A18 versperde, wat voor een gevaarlijke situatie zorgde. Daarnaast stond hij terecht voor het dumpen van afvalstoffen.

Bekijk ook: Opnieuw boerendemonstratie, hooibalen in brand gestoken

Op beelden is te zien hoe de boeren hooibalen, autobanden en ander afval op de A50 bij Apeldoorn in brand hebben gestoken.

Gevaarlijke situatie gecreëerd

Volgens de officier van justitie ging het om zaagsel, mest en stro. "Demonstreren is een grondrecht. En het is begrijpelijk dat de stikstofplannen veel emotie oproepen. Maar je overtreedt een grens als je gevaarlijke situaties creëert", aldus de officier. Hij eiste een werkstraf van 100 uur en een celstraf van twee weken voorwaardelijk.

De politierechter sprak van onverantwoordelijk en strafbaar gedrag en ernstige strafbare feiten. "Je moet er niet aan denken wat er kan gebeuren als iemand op zo'n berg afval rijdt. En dit soort acties heeft tot grote maatschappelijke onrust geleid", zei de rechter.

Samenwerkingsverband van boeren

De man heeft bekend dat hij stro heeft gestort, met een trekker zonder kenteken. Met wie hij actie voerde wilde hij niet zeggen. De actie was een initiatief van een samenwerkingsverband van boeren in de Achterhoek.

"Ik sta niet achter de actie, maar vond wel dat ik iets moest doen", vertelde hij aan de rechter.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Boerenprotest duurt voort: wat zijn de regels voor demonstraties?

Protesten tegen stikstofplannen

Boeren protesteren al tijden tegen de stikstofplannen van het kabinet. De afgelopen weken is meerdere keren op diverse snelwegen afval gedumpt of zijn hooibalen in brand gestoken.

Meerdere personen zijn de afgelopen tijd opgepakt. In de rechtbank Zwolle dient morgen een zaak tegen vijf mannen die verdacht worden van het gooien van bierflesjes richting de politie. Dat gebeurde in Zwolle tijdens een boerenprotest op 4 juli bij het distributiecentrum van Albert Heijn.

Bekijk ook - Dit doet stikstof met de natuur: 'Helft plantensoorten op uitsterven'

Natuurexperts zien hoe de biodiversiteit achteruitholt door te veel stikstofuitstoot. In deze video zie je wat dat doet met natuurgebied Meijendel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore