Lichamelijke klachten

'Meer mensen naar huisarts vanwege financiële problemen'

11 augustus 2022 04:19 Aangepast: 11 augustus 2022 04:25
Beeld ter illustratie. Beeld © iStock

Huisartsen zien steeds vaker patiënten in de wachtkamer verschijnen die last hebben van fysieke of mentale klachten die veroorzaakt worden door financiële problemen. Zorgen over geld kunnen doorwerken op het lichaam, constateren de medici.

De toename van patiënten met klachten vanwege geldzorgen blijkt uit een rondvraag van het AD bij verschillende huisartsen. Ook de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) zegt dat financiële problemen mensen in de wachtkamer kunnen doen belanden. "Toenemende geldproblemen kunnen zeker ook leiden tot meer bezoek aan de huisarts", zegt een woordvoerder tegen de krant. 

Verborgen armoede

Vaak is er bij de patiënten sprake van verborgen armoede. "Alle huisartsenpraktijken hebben er wel mee te maken, maar dat geldzorgen een factor zijn bij de medische problemen waarmee mensen zich melden, is niet altijd direct helder als een patiënt zich meldt in de spreekkamer", zegt de LHV.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Fractievoorzitters regeringspartijen vandaag in gesprek over koopkracht

"Het is de combinatie van alles: de duurdere boodschappen, de hoge benzineprijs en de opgelopen energierekening", zegt huisarts Robert Mol. "De mensen raken er behoorlijk gestrest door." Een andere arts die anoniem wil blijven noemt de situatie nog maar 'het topje van de ijsberg'. "Dit speelt onderhuids bij zoveel patiënten."

Hoge mate van stress

Ook expertisecentrum Pharos, dat zich bezighoudt met gezondheidsverschillen, ziet een trend. Je ziet dat armoede een enorm effect heeft op de gezondheid van mensen", zegt directeur Patricia Heijdenrijk. "Als mensen het leven niet meer kunnen betalen dan levert dat een hoge mate van stress op."

Anderzijds zouden mensen volgens deskundigen lichamelijke schade oplopen omdat ze door geldzorgen juist niét naar de huisarts gaan. Uit vrees voor een dure rekening voor medicijnen of behandelingen, stellen mensen hun bezoek vaak uit, waardoor de klachten erger kunnen worden. "Wij hebben onderzoek gedaan naar de redenen van zorg mijden", zegt Heijdenrijk. "De betaalbaarheid speelt dan een grote rol."

Bekijk ook: Boodschappen steeds duurder: 'Ook middeninkomens die niet meer rondkomen'

Marktonderzoeker GfK berekende dat een gemiddeld huishouden met vier personen zo’n 1500 euro meer kwijt is per jaar voor dezelfde boodschappen. En dat merken we allemaal.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore