Ga naar de inhoud
76.000 bedrijven in half jaar

CBS: recordaantal opheffingen bedrijven, vooral webwinkels

Vooral veel webwinkels legden het loodje.

In de eerste zes maanden van dit jaar zijn meer bedrijven opgeheven dan het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) heeft vastgesteld sinds het in 2007 begonnen is met meten. In totaal stopten 76.000 bedrijven ermee, waarbij het hoge aantal webwinkels en financiële holdings opviel.

Het aantal webwinkels, dat in coronatijd nog sterk toenam, daalde in het eerste halfjaar met 6785 stuks. Dat is ruim 50 procent meer dan een jaar eerder. Vooral kledingwinkels en winkels die huis- en tuinartikelen verkopen stopten ermee.

Financiële holdings

Ook het aantal gestopte financiële holdings was aanzienlijk hoger dan een jaar eerder. 3000 daarvan werden opgeheven, een verdubbeling ten opzichte van begin 2021.

Meer
Lees ook:
Meer versoepelingen, minder nieuwe webshops

De meeste bedrijven die werden opgeheven hadden slechts één werkzame persoon. Dat was in 84 procent van de gevallen zo. Ruim een derde van alle opgeheven bedrijven bestond drie jaar of korter. Driekwart haalde de tien jaar niet.

Faillissement

In de eerste zes maanden werden 961 bedrijven, instellingen en eenmanszaken failliet verklaard. Dat zijn er iets meer dan een jaar eerder, maar nog altijd laag in verhouding tot de periode voor corona. Er gingen verhoudingsgewijs ook minder eenmanszaken failliet. Gemiddeld waren bij een bankroet vijf werknemers betrokken.

Veel
Lees ook:
Veel faillissementen bij bedrijven met coronasteun: 'Wees soepeler met terugbetalen'