Ga naar de inhoud
QR-code

Ondernemers willen coronatoegangsbewijs in de wet houden

Bezoekers tonen een coronatoegangsbewijs-QR-code voorafgaand aan een bezoek aan een café en een theater. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Ondernemersverenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland willen dat het coronatoegangsbewijs (CTB) wordt opgenomen in de nieuwe coronawet. Zij willen dat de QR-code als laatste redmiddel kan worden ingezet om te voorkomen dat bedrijven de deuren moeten sluiten bij een opleving van virus.

In het concept van de coronawet ontbreekt het CTB. Dat zou onder meer te maken hebben met de politieke weerstand tegen het coronatoegangsbewijs.

'Laatste redmiddel'

Volgens de bedrijfslobby is het van groot belang dat, bij een mogelijke nieuwe coronagolf, alle mogelijke middelen beschikbaar zijn. "Wij zien liever dat het CTB helemaal niet ingezet hoeft te worden, maar als bedrijven dicht zouden gaan zonder het CTB, dan kan het een laatste redmiddel zijn", stelt een woordvoerder van de ondernemersorganisaties.

Stekker
Lees ook:
Stekker uit zaak om corona: 'Ondernemers kunnen geen kant op'

Verder eisen de ondernemers van het kabinet dat voor de hele samenleving 'glashelder' is welke verschillende coronascenario's er zijn en welke criteria daarvoor gelden.

Verankeren in wet

Het kabinet heeft momenteel een wet in voorbereiding die de tijdelijke maatregelen van de afgelopen 2,5 jaar verankert in de wet. De wetgeving voorzag tot begin 2020 bijvoorbeeld niet in de bevoegdheid om een veilige afstand op te leggen of andere maatregelen, zoals een mondkapjesplicht voor gezonde mensen.

Van al die maatregelen stuitte het coronatoegangsbewijs vermoedelijk op de meeste weerstand. Eind 2021 demonstreerden meer dan 20.000 mensen ertegen in Den Haag:

Duizenden betogers op Malieveld tegen coronabeleid: 'Stoor me aan QR-code'

00:58
Zo'n 20.000 tot 25.000 demonstranten doen in Den haag mee aan een mars tegen het coronabeleid. Veel mensen hebben borden, spandoeken of vlaggen bij zich met daarop teksten tegen het coronabeleid of tegen het kabinet-Rutte.

Om zulke maatregelen toch te kunnen opleggen kwam er in 2020 een tijdelijke wet, die telkens werd verlengd. Na vijf keer verlengen eiste de Tweede Kamer dat er een einde kwam aan de tijdelijke wetgeving en dat het kabinet een definitieve 'coronawet' zou voorleggen aan het parlement.

Het kabinet hoopt dat snel na de zomer te kunnen doen.

Einde
Lees ook:
Einde coronawet lijkt in zicht, maar gooi de QR-code nog maar niet weg