Ga naar de inhoud
Geen broedplaatsen

Veel minder muggenoverlast gemeld door aanhoudende droogte

De droogte deze zomer en afgelopen voorjaar lijkt in ieder geval ook één voordeel met zich mee te brengen. Veel minder mensen melden overlast van muggen, zegt bioloog en muggendeskundige Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit.

Muggen leggen eitjes in een laagje water, maar die broedplaatsen stonden in het voorjaar droog. Daardoor konden veel minder eitjes worden gelegd en van de eitjes die wel uitkwamen, zijn veel muggenlarven niet tot wasdom gekomen. Omdat het nu al wekenlang gortdroog is, kunnen de volwassen vrouwtjes ook moeilijk broedplaatsen vinden om te zorgen voor een volgende generatie.

Veel minder overlast

Van Vliet is een van de oprichters van Muggenradar.nl, een site van de Wageningen Universiteit waarop mensen al jaren kunnen doorgeven of en hoeveel overlast ze van muggen hebben. Sinds de laatste week van juli is de mate van overlast duidelijk afgenomen. Afgelopen week was de muggenoverlast vergeleken met vorig jaar 40 procent lager.

Het
Lees ook:
Het wordt een zomer vol wespen, en dat is best goed nieuws

Toch zit er wel nog een addertje onder het gras, zegt Van Vliet. Het is namelijk niet alleen gortdroog, maar ook bloedheet. En dat is dan weer slecht nieuws.  "Het is bekend dat muggen actiever zijn en vaker steken naarmate de temperatuur stijgt. Pas over een paar weken kunnen we dus zien hoe het met de overlast staat nu er een hittegolf is", zegt de wetenschapper.

Bekijk ook: In actie tegen de tijgermug, misschien zit-ie ook wel in jouw tuin

02:08
Het aantal gevonden tijgermuggen blijft maar toenemen in ons land.
Bron: RTL Nieuws / ANP