Veiligheid versus privacy

Ouders krijgen geen namen van deelnemers seance op begraafplaats

10 augustus 2022 15:41
De entree van begraafplaats Rusthof. Beeld © ANP / Robin van Lonkhuijsen

De gemeente Amersfoort hoeft de persoonsgegevens van de groep die een seance hield op begraafplaats Rusthof niet met nabestaanden te delen. Dat oordeelde de rechtbank in Utrecht vandaag. De ouders van twee kinderen die daar begraven liggen, hadden via de rechter om de gegevens gevraagd.

Zes mensen hielden vorig jaar september een bijeenkomst op de begraafplaats, die in Leusden ligt. Zij hadden daarvoor toestemming van de directeur. De groep deed naar eigen zeggen onderzoek naar energieën van overledenen. Dat gebeurde ook in het deel waar kinderen begraven liggen.

De ouders willen in contact komen met de groep voor een gesprek. Eventueel willen ze de deelnemers aan de seance aansprakelijk stellen voor de geleden schade.

Geesten en duivels

De moeder zegt dat zij ernstige psychische klachten heeft sinds ze van de seance hoorde. De ouders hebben aangegeven dat het in de islamitische cultuur niet is toegestaan om geesten of duivels op te roepen bij graven.

De groep maakt bezwaar tegen het delen van hun gegevens, omdat ze ernstig zouden worden bedreigd. "Het gaat in deze zaak om een botsing van rechten, waarheidsvinding versus privacy, en een afweging van de wederzijdse belangen", zei de rechter.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ophef om oproepen van geesten bij kindergraven Amersfoort, burgemeester betuigt spijt

"De voorzieningenrechter oordeelt dat het veiligheidsaspect voor de leden zwaar weegt", ging de rechter verder. "Hoewel de belangen van de ouders ook zwaar wegen, weegt dat niet op tegen het belang van de groep."

Herbegraven

De kwestie kwam aan het licht toen een videocamera met daarop filmpjes van de seance gevonden werd op de begraafplaats. Meerdere nabestaanden hebben daarna hun dierbaren laten herbegraven op een andere rustplaats. Dit wordt vergoed door de gemeente Amersfoort. Ook werd er door nabestaanden aangifte gedaan van grafschennis.

De Nationale Ombudsman toonde zich in een onderzoeksrapport kritisch over het toestaan van de seance: er is volgens de ombudsman onvoldoende begrip geweest voor wat zo'n paranormaal onderzoek kan betekenen voor nabestaanden.

De directeur van begraafplaats werd uiteindelijk door de gemeente Amersfoort, die eigenaar van de rustplaats, ontheven uit zijn functie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Begraafplaatsdirecteur op non-actief na spirituele samenkomst bij kindergraven

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore