Ga naar de inhoud
'Genereuze compensatie'

Reizigersvereniging Rover wil compensatie voor gestrande Thalys-treinen

Een Thalys vertrekt van Amsterdam CS. Beeld © ANP / Egbert Hartman

De passagiers van de Thalys-treinen die deze zomer strandden, moeten volgens reizigersvereniging Rover compensatie krijgen voor de extra kosten die zij gemaakt hebben. In een brief, gestuurd naar Thalys en NS International, roept Rover de vervoerders ook op maatregelen te nemen om herhaling te voorkomen.

Topman Jacques Damas van Thalys bood gisteren in een mail zijn verontschuldigingen aan de gestrande reizigers aan. Door een aantal incidenten zijn er deze zomer veel treinen uitgevallen en zaten mensen lang vast in de trein.

Ruiten inslaan

Half juli strandde een trein door een technisch probleem als gevolg van de hitte. De airco in de trein viel bovendien uit. De passagiers konden de trein niet verlaten, waarop sommige mensen de ruiten insloegen voor verkoeling in de steeds warmer wordende treinstellen.

Rover schrijft dat 'pech met de trein altijd kan voorkomen', maar vindt dat het vervoersbedrijf de gestrande reizigers moet helpen. Meerdere mensen zouden zich bij de reizigersvereniging gemeld hebben met de klacht dat ze zelf ander vervoer of een hotelovernachting moesten regelen. Daarnaast was de reisinformatie onduidelijk.

'Morele plicht'

Volgens Rover hebben de reizigers niet de hulp gekregen waarop ze volgens de wetgeving recht hadden, maar is het ook Thalys' 'morele plicht' om alle kosten te vergoeden.

Volgens Thalys krijgen de zwaarst getroffen passagiers 'een genereuze compensatie' aangeboden. Ook is de dienstregeling vanwege de problemen versoberd en worden de treinen vaker onderhouden.

Reizigers
Lees ook:
Reizigers opnieuw urenlang vast in gestrande Thalys zonder airco