Ga naar de inhoud
'Alsnog drukbezet'

Geen corps voor Amalia: wat gaat ze nu doen?

Archieffoto Beeld © ANP

Hoe graag ze eerst ook bij het corps wilde: prinses Amalia ziet toch af van lidmaatschap bij het A.S.C./A.V.S.V. Het zou gaan om een persoonlijk besluit. Bij welke verenigingen kan Amalia zich nu aansluiten om haar studentenleven tot een feest te maken?

Het besluit van de prinses komt kort na een uitgelekte video bij het Amsterdamsch Studenten Corps en de Amsterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging. Daarin zeiden mannelijke leden dat vrouwen 'hoeren' en 'sperma-emmers' zijn. Bekijk hieronder de beelden: 

Omstreden seksistische toespraak Amsterdams studentencorps

01:06

Vraag is nu of Amalia bij een andere vereniging kan. In Amsterdam is maar één corps, laat de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) desgevraagd weten. "Naast Amsterdam bevinden in zes andere steden een corps. Dit betreft de steden Delft, Groningen, Leiden, Rotterdam, Utrecht en Wageningen."

Alleen in Utrecht bevinden zich twee corpora. Dat komt doordat de mannen en vrouwen hier nog een gescheiden vereniging hebben.

Andere opties

Maar er zijn ook andere verenigingen dan het corps, vertelt de LKvV. "In Amsterdam zijn er meer dan 25, variërend van cultuur, sport, gezelligheid." Zo is er een roeivereniging, een rugbyvereniging, een debatvereniging en een christelijke studentenvereniging. Ook zijn er in de hoofdstad meer algemenere verenigingen met een eigen sociëteit, zoals studentenvereniging Cyclades, S.V.A.A Nomen Non Magnum es en Unitas S.A.

Maar gaat Amalia daarheen?

Prinses
Lees ook:
Prinses Amalia ziet toch af van lidmaatschap studentencorps Amsterdam

Antwoord geven op die vraag is speculeren, benadrukt Sam Hoevenaar, journalist en maker van een documentaire over Amalia. Maar Amalia was wel heel duidelijk over haar plannen in Amsterdam: ze wil bij een vereniging, met een jaarclub, alles erop en eraan. Volop in het studentenleven duiken. "Ze is ook al wel gezien in een paar Amsterdamse kroegen", zegt Hoevenaar, "en ook in haar boek, geschreven door Claudia de Breij, en in persgesprekken op het paleis, blijkt dat ze er veel zin in heeft."

Nodige uitdagingen

Mocht Amalia dus alsnog in verenigingsverband het studentenleven willen vieren, dan vermoedt Hoevenaar dat dat 'de nodige uitdagingen met zich meebrengt'. Het Amsterdams Studenten Corps is met meer dan 2700 actieve leden de grootste studentenvereniging van Amsterdam én van Nederland. "Ze heeft in zo'n grote groep mensen veel meer anonimiteit dan wanneer ze bij een andere, vaak kleinere vereniging gaat. Ze is niet zomaar een lid, ze is de toekomstige koningin en heeft altijd een beveiliger bij zich. Ook als ze naar verenigingsavond of vergadering gaat."

Haar lidmaatschap zou veel aandacht trekken, zegt Hoevenaar. "Niet elke club en alle leden zitten daar op te wachten. Vooral niet omdat Amalia in een andere tijd dan haar vader gaat studeren: overal zijn telefoontjes, overal kunnen filmpjes van worden gemaakt. En het gaat studenten er toch vooral om dat ze kunnen feesten en de beest uithangen in de anonimiteit. Een kleine club is onhandiger voor Amalia want ze kan daar minder in de menigte opgaan."

Eerder zei Amalia nog dat ze zeker bij een studentenvereniging wilde, maar ze zei ook dat haar studie voor zou gaan:

Amalia zeker bij studentenvereniging, maar 'studie gaat voor'

00:59

Justine Marcella, ook koningshuisdeskundige, vermoedt dat Amalia zich nu niet bij een vereniging aansluit. "Ik denk eigenlijk dat ze zich het komend jaar volle bak op haar studie zal gaan richten", zegt zij. "Ze gaat voor het eerst op zichzelf wonen, en dat betekent dus ook dat er voor het eerst geen lakei meer om haar heen is. Dat vereist ook wat. Ze moet boodschappen doen, koken, op eigen benen staan. Ik denk dat dat al een heel grote verandering voor haar is."

Een van Amalia's favoriete sporten is paardrijden, en Amsterdam heeft prachtige maneges in de omgeving, zoals de Hollandsche Manege, benadrukt Marcella. "Maar goed, ze kan ook thuis rijden, op haar eigen paard Mojito."

Dít
Lees ook:
Dít is het studentenhuis waar kroonprinses Amalia gaat wonen

'Druk genoeg met studie'

De opleiding die Amalia gaat doen, de bachelor Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE) aan de Universiteit van Amsterdam, zal veel van haar vragen, vermoedt Marcella. "Ze zal veel moeten samenwerken, dus ik denk dat ze met haar medestudenten nog het meest contact gaat hebben. Of via studieclubjes discussiëren over thema's die ze tijdens de studie tegenkomt. Zonder vereniging is Amalia alsnog heel drukbezet in haar eerste jaar als student."

Wat ook nog een optie zou kunnen zijn, zo zegt Hoevenaar, is dat Amalia ervoor kiest om later bij het corps te gaan. "De RVD zegt eigenlijk niets over persoonlijke besluiten van de leden van het koningshuis, tenzij ze iets met het publieke debat te maken hebben. Zoals nu, dus, omdat het Amsterdamsch Studenten Corps in opspraak is geraakt. Daarom voelde het koningshuis zich genoodzaakt het besluit naar buiten te brengen."

Máár, daarin staat heel duidelijk dat Amalia 'nu, op dit moment' niet bij het corps gaat. Hoevenaar: "Dat laat nog wel wat open voor in de toekomst."

RVD
Lees ook:
RVD zwijgt over plannen Amalia na seksisme bij studentencorps