Minder energieverspilling

Deuren dicht en airco warmer in Batavia Stad

10 augustus 2022 13:45 Aangepast: 10 augustus 2022 16:58
Bataviastad. Beeld © ANP

Outletcentrum Batavia Stad in Lelystad wil hun winkeliers vragen hun deuren bij extreme hitte dicht te houden en de airconditioning een paar graden hoger te zetten. Daarover is het outletcentrum in gesprek met huurders. De maatregel wordt genomen om energieverspilling tegen te gaan.

Op veel dichte deuren komt een bordje te hangen met 'We zijn open, maar vanwege de airconditioning zijn de deuren dicht', zodat klanten weten dat de winkel wel gewoon open is.

"Het past in ons beleid om duurzamer met de energie in de winkels om te gaan", vertelt marketingdirecteur bij Batavia Stad Scott Otte, "Maar het vergt ook veel afstemming met onze andere outletcentra in Europa en alle verschillende merken, dus het lukt ons nog niet dit deze warme dagen voor elkaar te krijgen."

Ook in Frankrijk en Spanje

Batavia Stad is niet de eerste met dit idee. Winkeliers in Parijs mogen hun deuren niet meer open laten staan als de airco draait, om zo energieverspilling tegen te gaan. Binnenkort geldt die regel misschien wel voor heel Frankrijk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Airco aan, winkeldeur open? In Parijs mag dat vanaf vandaag niet meer

In Spanje mag de airco in overheidskantoren, winkels, bioscopen en cafés en restaurants niet lager staan dan 27 graden.

'Ondernemers doen het al'

INretail, de branchevereniging voor winkeliers, ziet dat veel ondernemers hun deuren bij warm weer al gesloten houden. "In het hele land zie je voorbeelden van winkelstraten waar de deuren dicht zijn. Vaak maken ondernemers met elkaar deze afspraak", vertelt woordvoerder van INretail Jeroen van Dijke. "Dat werkt ook het beste, zo wordt er niemand benadeeld."

De branchevereniging kijkt naar een landelijk advies, en niet alleen voor deze zomer. Met oog op een mogelijk energietekort in het najaar en de winter kan het volgens de vereniging ook dan beter zijn de deuren dicht te houden.

'Eerlijker speelveld'

Consumentenpsycholoog Patrick Wessels vertelde eerder aan RTL Nieuws dat klanten bij een open deur makkelijker een winkel binnengaan. "Onbewust is het voor mensen een drempel om een winkel binnen te stappen met een dichte deur."

Maar regelgeving kan de ondernemers helpen de deuren toch dicht te houden. "Als iedereen de deuren dicht moet doen als de airco aanstaat, doet iedereen ook mee. Je creëert daarmee een eerlijker speelveld."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Airco aan, winkeldeuren dicht: moet dat ook in Nederland verplicht worden?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore