Ga naar de inhoud
Let op hartslag

Rode Kruis: Nederlanders onderschatten het gevaar van hitte

Fietsers in de hitte, ter illustratie. Beeld © ANP

Nederlanders maken zich weinig zorgen over de gezondheidsrisico's van extreme temperaturen. Vier op de vijf Nederlanders denken niet dat de eigen gezondheid in gevaar is tijdens een hittegolf. En dat terwijl de gevaren van hitte volgens het Rode Kruis 'voor iedereen op de loer liggen'.

Het Rode Kruis vindt het opvallend dat zo weinig Nederlanders zich zorgen maken over hun eigen gezondheid tijdens extreme temperaturen. De hulporganisatie ondervroeg ruim duizend Nederlanders over het onderwerp.

Over kwetsbare mensen in de omgeving maakt ongeveer de helft van de Nederlanders zich zorgen. 

Hitteplan als 'betuttelend' ervaren

Het wordt de komende dagen tropisch warm en daarom is een hitteplan van kracht, maakte het RIVM gisteren bekend. Dat hitteplan geldt vooral voor 75-plussers. Toch merkte een woordvoerder van het RIVM dat het plan door veel mensen als 'betuttelend' wordt ervaren, terwijl dat niet de bedoeling is.

Nationaal
Lees ook:
Nationaal Hitteplan gaat weer in, vooral bedoeld voor 75-plussers

Volgens het Rode Kruis, dat de komende dagen ook helpt bij crisissituaties, is hitte gevaarlijk. "Onder andere een zeer hoge lichaamstemperatuur en hoge hartslag als gevolg van hitte kunnen signalen van hitte-uitputting of zelfs een hitteberoerte zijn", schrijft de hulporganisatie. Een hitteberoerte is een levensbedreigende situatie.

Hitteberoerte? Bel 112

Uit het onderzoek van het Rode Kruis blijkt wel dat 91 procent van de ondervraagde Nederlanders 112 bellen als iemand het bewustzijn verliest door hitte. In deze video zie je wat extreme hitte met je lichaam doet. 

Bekijk hier hoe warm het nu bij jou is: 

'Zoek de schaduw op'

De hulporganisatie benadrukt dat het voor iedereen belangrijk is om te weten wat te doen bij hitteproblemen, niet alleen voor kwetsbare groepen zoals ouderen. "De eerste stap blijft altijd hetzelfde: zoek de schaduw of een koele ruimte op. Ook een voetenbadje helpt."

Op de website van het Rode Kruis zijn meer adviezen te vinden.

Bekijk ook: meteoroloog legt uit waarom er wéér een hittegolf aankomt

02:11
Krijgen we steeds vaker een hittegolf in ons land? Meteoroloog Marc de Jong legt het ons uit.