Nederlanders maken zich weinig zorgen over de gezondheidsrisico's van extreme temperaturen. Vier op de vijf Nederlanders denken niet dat de eigen gezondheid in gevaar is tijdens een hittegolf. En dat terwijl de gevaren van hitte volgens het Rode Kruis 'voor iedereen op de loer liggen'.
Het Rode Kruis vindt het opvallend dat zo weinig Nederlanders zich zorgen maken over hun eigen gezondheid tijdens extreme temperaturen. De hulporganisatie ondervroeg ruim duizend Nederlanders over het onderwerp.
Over kwetsbare mensen in de omgeving maakt ongeveer de helft van de Nederlanders zich zorgen.
Hitteplan als 'betuttelend' ervaren
Het wordt de komende dagen tropisch warm en daarom is een hitteplan van kracht, maakte het RIVM gisteren bekend. Dat hitteplan geldt vooral voor 75-plussers. Toch merkte een woordvoerder van het RIVM dat het plan door veel mensen als 'betuttelend' wordt ervaren, terwijl dat niet de bedoeling is.

Volgens het Rode Kruis, dat de komende dagen ook helpt bij crisissituaties, is hitte gevaarlijk. "Onder andere een zeer hoge lichaamstemperatuur en hoge hartslag als gevolg van hitte kunnen signalen van hitte-uitputting of zelfs een hitteberoerte zijn", schrijft de hulporganisatie. Een hitteberoerte is een levensbedreigende situatie.
Hitteberoerte? Bel 112
Uit het onderzoek van het Rode Kruis blijkt wel dat 91 procent van de ondervraagde Nederlanders 112 bellen als iemand het bewustzijn verliest door hitte. In deze video zie je wat extreme hitte met je lichaam doet.
Bekijk hier hoe warm het nu bij jou is:
'Zoek de schaduw op'
De hulporganisatie benadrukt dat het voor iedereen belangrijk is om te weten wat te doen bij hitteproblemen, niet alleen voor kwetsbare groepen zoals ouderen. "De eerste stap blijft altijd hetzelfde: zoek de schaduw of een koele ruimte op. Ook een voetenbadje helpt."
Op de website van het Rode Kruis zijn meer adviezen te vinden.