Ga naar de inhoud
Metalen bal

Highland Games, waar dode viel, had 'geen geldige vergunning'

Politie doet onderzoek na het dodelijke ongeval bij de Highland Games. Beeld © ANP / Rob Engelaar

Er was geen geldige vergunning voor de organisatie van de Highland Games, het evenement in Geldrop waarbij afgelopen weekend een 65-jarige omstander om het leven kwam. Een aanvraag daarvoor werd nooit ingediend. De gemeente wil een onderzoek.

De voorzitter van de stichting die het landgoed Kasteel Geldrop beheert, waar het evenement werd georganiseerd, zegt tegen Omroep Brabant dat er geen vergunning was aangevraagd.

"De gemeente heeft geen vergunning verleend en mijn stichting beschikt niet over een permanente evenementenvergunning", zegt voorzitter Jos van Lange tegen de lokale omroep.

Metalen bal over heg

Bij de Highland Games werd tijdens een van de onderdelen een metalen bal geworpen die aan een stok vastzit. De slinger week echter af, de bal ging over een heg en een omstander werd geraakt.

De man, die in de bloementuin naast het kasteel liep toen hij de bal tegen zich aan kreeg, overleed aan zijn verwondingen.

Fataal incident bij Highland Games: 'Kogel vloog het terrein af'

01:23
'De kogel vloog het terrein af', vertelden ooggetuigen afgelopen weekend aan RTL Nieuws.

Een woordvoerder van de gemeente zei kort na het fatale ongeluk dat er een permanente evenementenvergunning is voor het landgoed in Geldrop. Dat blijkt dus toch niet zo te zijn, erkende een gemeentewoordvoerder gisteravond tegenover Omroep Brabant.

'Hele proces analyseren'

"Waar het verhaal van de permanente vergunning vandaan komt, is voor ons ook een raadsel", zegt de woordvoerder. "We gaan deze week een onafhankelijk extern bedrijf de opdracht geven om het hele proces te analyseren. Uiteraard hopen wij, maar ook de politie, dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt."

Bloementuin niet dicht

De voorzitter van de stichting die over het beheer van het kasteel gaat, zegt verder tegen Omroep Brabant dat de organisatie van de Highland Games niet heeft gevraagd om de bloementuin, waar de omstander liep, af te sluiten.

De nabestaanden van de 65-jarige man die om het leven is gekomen, zijn door de gemeente gecondoleerd. Zij hebben hulp aangeboden gekregen.

Omstander
Lees ook:
Omstander overleden door klap van metalen bal bij sportevenement Geldrop