Bezoek aan Taiwan

Pelosi na reis in Azië: Chinese president is 'een bange pestkop'

09 augustus 2022 21:21 Aangepast: 09 augustus 2022 21:35
Nancy Pelosi. Beeld © ANP

De Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi heeft totaal geen spijt van haar bezoek aan Taiwan, waardoor de spanningen met China zijn opgelopen. In haar eerste interviews op Amerikaanse bodem sinds haar Aziëtrip zegt ze dat het 'het waard was' en noemt ze de Chinese president Xi Jinping 'een bange pestkop'.

Volgens Pelosi, die voorzitter is van het Amerikaanse lagerhuis, heeft Xi 'zijn eigen onzekerheden' en bevindt hij zich in een 'kwetsbare' positie. Zo heeft Xi volgens haar problemen met de economie van zijn land en is hij gefocust om herkozen te worden.

Intimidatiepraktijken

Tegen onder andere NBC zegt Pelosi dat Chinezen als reactie op haar bezoek aan Taiwan 'doen wat ze doorgaans doen', verwijzend naar de intimidatiepraktijken. "We zullen geen medeplichtigen worden van zijn isolatie van Taiwan", zegt ze over Xi.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Taiwan: Chinese oorlogsschepen en vliegtuigen simuleren aanval

China ziet het eiland, dat al lange tijd feitelijk onafhankelijk is, als een afvallige provincie. In Peking werd het bezoek van Pelosi vorig week dan ook gezien als een provocatie. Het Chinese leger begon na haar vertrek grootschalige militaire oefeningen in de regio.

Bekijk ook: komt er nu oorlog? Vijf vragen over bezoek Pelosi aan Taiwan

China zegt met sancties te komen tegen Nancy Pelosi en haar directe familie naar aanleiding van haar bezoek aan Taiwan vorige week. De Chinezen noemen dat een 'provocerende actie'. Komt er nu oorlog? We vroegen het aan correspondent Roland Smid.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore