Ga naar de inhoud
Asielcrisis

Kabinet wil plek kunnen aanwijzen voor azc als gemeente niet meewerkt

Jonge asielzoekers in Ter Apel, beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Als een gemeente blijft weigeren de bestemming aan te passen van een gebouw dat als asielzoekerscentrum (azc) kan fungeren, gaat het kabinet dat doen. Het kabinet wil liever niet dat het zover komt, maar houdt vanaf nu dit instrument paraat. Dat schrijven staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) en minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) aan de Tweede Kamer.

De asielcrisis is zo groot, dat het Rijk meer instrumenten nodig heeft om de regie te kunnen pakken bij het openen van nieuwe opvanglocaties.

Vergunningverlening

Een van de instrumenten die het kabinet nu gaat inzetten, is het overnemen van de vergunningverlening van gemeenten. Als een locatie geschikt is voor een asielzoekerscentrum, maar niet de juiste bestemming heeft, moet de gemeente dat in principe aanpassen. Als die blijft weigeren, regelt het kabinet de vergunning zodat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) het gebouw kan kopen en geschikt kan maken voor de opvang van asielzoekers.

'Honderden
Lees ook:
'Honderden asielzoekers werden zonder controle door land gestuurd'

Het gaat om het zogeheten ruimtelijk ordeningsinstrumentarium. Als het Rijk de vergunningverlening naar zich toe haalt, 'is het Rijk niet gebonden aan de bereidwilligheid van gemeenten om een COA-locatie te openen', schrijven de bewindslieden. Het Rijk kan op deze manier ook Rijksvastgoed tot een azc bestemmen. "Ook wanneer lokaal bestuurlijk draagvlak ontbreekt."

Bewoners informeren

Het Rijk vindt het, ook bij de inzet van dit dwingende bestuurlijke instrument, 'van het allergrootste belang om goed met de gemeente samen te werken en om de gemeenteraad en de omwonenden goed te betrekken en te informeren. Dit is ook in het belang van de gemeente, de inwoners en de asielzoekers die uiteindelijk op locatie komen", schrijven Van der Burg en De Jonge.

Tweede
Lees ook:
Tweede Kamer wil ook kleinschalige opvang asielzoekers

Het kabinet is momenteel in overleg met gemeenten over twee locaties waar duizend plekken gerealiseerd kunnen worden. Van uitstel of afstel kan geen sprake meer zijn, gezien de tijdsdruk en de 'hoogst precaire situatie', schrijven de bewindslieden. Het is niet bekend om welke twee locaties het gaat.

Het Rijk is daarnaast bezig met een verdere inventarisatie van Rijksvastgoed dat snel voor opvang geschikt kan worden gemaakt.

Bekijk ook: schrijnende beelden van mensen die buiten liggen bij azc Ter Apel

01:03
De opvang in asielzoekerscentrum Ter Apel was vol begin mei. Dat leverde schrijnende beelden op van asielzoekers die buiten aan het wachten waren. Het leek erop dat ze op het grasveld bij het azc zouden moeten slapen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore