Ophef na 'hoeren'-speech

Prinses Amalia ziet toch af van lidmaatschap studentencorps Amsterdam

09 augustus 2022 15:19 Aangepast: 09 augustus 2022 17:52
Prinses Amalia tijdens de fotosessie van het koninklijk gezin op Paleis Noordeinde. Beeld © ANP

Prinses Amalia wordt toch geen lid van het corps in Amsterdam. De 18-jarige prinses, die gaat studeren in Amsterdam, liet eerder in haar biografie, geschreven door Claudia de Breij weten dat ze sowieso bij het corps zou willen.

Nu heeft ze toch besloten geen lid te worden. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bevestigd na berichtgeving van de NOS. Het gaat volgens de RVD om een 'persoonlijk besluit'.

'Hoeren'

Het besluit van de prinses komt kort na een uitgelekte video bij het Amsterdamsch Studenten Corps en de Amsterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging (A.S.C./A.V.S.V.), zoals het corps voluit heet. Daarin zeiden enkele mannelijke leden onder meer dat vrouwen 'hoeren' en 'sperma-emmers' zijn. Bekijk hieronder de beelden: 

De Rijksvoorlichtingsdienst laat niet weten waarom Amalia zich niet aansluit bij het corps. Aangezien de prinses in september begint aan haar studie politics, psychology, law and economics (PPLE) aan de Universiteit van Amsterdam, zou A.S.C./A.V.S.V. de vereniging zijn waarbij Amalia zich dan zou aansluiten.

Bronnen dichtbij de prinses melden aan RTL Nieuws dat het besluit van Amalia weldegelijk is vanwege de seksistische speech. De prinses nam het besluit in overleg met haar ouders, omdat ze volgens deze bronnen op geen enkele manier geassocieerd wil worden met de uitspraken die bij het corps zijn gedaan.

Eind juli maakte Heleen Vos, de toenmalig voorzitter van A.S.C./A.V.S.V. die inmiddels is afgetreden, bekend dat er een onderzoek wordt ingesteld naar A.S.C./A.V.S.V..

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voorzitter Amsterdams studentencorps treedt af na schandaal om 'hoerenspeech'

Honderden leden voelen zich onveilig na speeches tijdens het lustrum. Daarbij zouden vrouwen "niks en niks meer zijn dan een hoer". Mannen zouden "de nekken van vrouwen breken, om hun lul erin te steken".

Een bestuurslid van de vereniging zou, naast het doen van eveneens vrouwonvriendelijke uitspraken, de beoogde cultuurverandering bij het corps een façade hebben genoemd en de verenigingsleden zien als verheven boven de samenleving.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Hoeren'-speech studentencorps strafbaar? Het begint met een aangifte

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore