Ga naar de inhoud
Een gewaarschuwd mens...

Gevarencocktail op het strand: oostenwind, 30 graden en hoogwater

Rode vlaggen op het strand van Petten (archieffoto). Beeld © ANP

Ernst Brokmeier van de Reddingsbrigade spreekt over 'gezonde spanning' als hij aan de komende paar dagen op het strand denkt. De temperaturen zijn hoog en dus zal het aan de kust flink druk zijn. Terecht, maar er schuilt wel gevaar. Vooral dobberen op een luchtbedje is niet zonder risico's.

Dat komt omdat de wind de komende dagen uit het oosten waait. Ongeveer windkracht 4, weet meteoroloog Marc de Jong van Buienradar. "Dat is een windkracht waarbij je ook best zou kunnen zeilen."

Verdwaalde kinderen

Aardig wat wind uit het oosten dus, op dagen dat het aan de kust eerst richting de 30 graden gaat, en in het weekend zelfs een graad of 33 kan worden, zegt De Jong. Ga je dan op een luchtbed liggen, dan ben je binnen een paar minuten zomaar enkele honderden meters verwijderd van het strand, en zal de Reddingsbrigade je vermoedelijk moeten komen redden.

Nationaal
Lees ook:
Nationaal Hitteplan gaat weer in, vooral bedoeld voor 75-plussers

Dat is niet de enige uitdaging voor de brigade. Het is de komende dagen in de middag namelijk hoogwater, wat betekent dat het strand heel smal is. "Mensen gaan dan letterlijk bovenop elkaar zitten op het warmere, zachte zand. De kans dat meer mensen onwel worden is groter, en er raken op dat soort dagen altijd meer kinderen verdwaald." Want hoe vind je het parasolletje van papa of mama nog terug op een overbevolkt strand?

Let op de oranje windzak

"Wij willen dat iedereen een leuke stranddag heeft", zegt Brokmeier. "We hebben een prachtige kust en het water is heerlijk. We zeggen dit dus echt niet om te pesten. Maar houd je aan de adviezen." Die adviezen laten zich vaak gelden door de gele (risico's in het water) of rode vlag (negatief zwemadvies) of de oranje windzak (geen drijfmiddelen gebruiken). Op deze pagina zie je alle vlaggen die worden gebruikt en hun betekenis.

Ben je nou tóch (te) ver afgedreven? "Blijf dan in ieder geval op je object", zegt Brokmeier. "Trek de aandacht van iemand aan de kant en blijf vooral rustig." Maar eigenlijk moet je natuurlijk helemaal niet in die situatie terechtkomen. "Eigenlijk moet je nooit alleen het water ingaan. Dan gebeurt het minder snel."

Hoe warm wordt het?

De reddingsbrigade probeert zo goed mogelijk mensen vooraf te waarschuwen, maar dan nog zullen ze deze dagen vaak in actie moeten komen. Er zijn voorbereidingen getroffen. "Extra lifeguards inzetten, voorraden gecheckt, dat soort dingen."

In onderstaande video van enkele weken geleden wordt een Britse jongen gered, die naar open zee was geblazen in zijn rubberboot:

Even terug naar meteoroloog Marc de Jong, want welke dagen is het nou eigenlijk écht strandweer? "De komende dagen is het rond de 27, 28 graden, in het weekend ruim 30. De hittegolf lijkt tot maandag of dinsdag aan te houden. Daarna wordt het iets koeler, maar het blijft alsnog boven de 20 graden."

Warm dus, én echt strandweer omdat de zee inmiddels ook flink is opgewarmd. "Het water is zo rond de 20, 21 graden. Perfect om te zwemmen."

Ook zogenoemde muien zijn de komende dagen een bron van gevaar. Wat dat zijn en hoe je ze omzeilt zie je in onderstaande video:

Reddingsbrigade waarschuwt voor verraderlijke stroming: zo overleef je een mui

02:26
De stroming in het water kan verraderlijk zijn.