Ga naar de inhoud
Hittegolf

Nationaal Hitteplan gaat weer in, vooral bedoeld voor 75-plussers

De NS rijdt met extra treinen naar het strand. Beeld © ANP

Het Nationaal Hitteplan gaat vanaf vandaag weer in en geldt voor alle provincies. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) besloten na overleg met weerinstituut KNMI.

Vanaf vandaag wordt het warm en is de kans op een hittegolf groot. Daarom blijft het plan waarschijnlijk actief tot na het weekend.

Temperatuur
Lees ook:
Temperatuur en neerslagtekort lopen verder op: hittegolf in aantocht

Het Nationaal Hitteplan, dat halverwege juli gedurende drie dagen ook in werking werd gesteld, heeft als doel organisaties, professionals en mensen in de zorg te informeren over de verwachte hitte. Zo kunnen zij ondersteuning bieden aan kwetsbare groepen als ouderen en kleine kinderen. Die kunnen door de hitte gezondheidsproblemen ervaren, zoals vermoeidheid, hoofdpijn, concentratieproblemen, uitdroging en een hitteberoerte.

De grootste kwetsbare groep wordt gevormd door 75-plussers, aldus het RIVM. Op hogere leeftijd verslechtert de prikkel om te drinken en dus lopen ouderen meer risico om uit te drogen. "En dus is het belangrijk dat verzorgers daar extra op letten", zegt een woordvoerder. In deze video wordt uitgelegd hoe je lichaam reageert op extreme hitte: 

Zonnesteek, beroerte en uiteindelijk dodelijk: dit doet extreme hitte met je lichaam

02:20

Iedereen, ook in goede gezondheid, dient extra op te letten tijdens tropische dagen. Het RIVM raadt in het algemeen dan ook aan de komende week voldoende te drinken, tijdens de heetste uren van de dag niet teveel te bewegen en huis en hoofd koel te houden met behulp van gordijnen, ventilator of airco.

Betuttelend

Toen het Hitteplan in juli werd afgekondigd, vonden mensen dat soms 'betuttelend', zag de woordvoerder in de reacties. "Mensen zeiden dat ze zelf ook wel merkten dat het warm was." Voor hen is het plan dan ook niet bedoeld. "We willen instanties als de GGD en het Rode Kruis informeren, zodat zij op hun beurt organisatoren van evenementen, verzorgingshuizen en mantelzorgers instrueren om extra op te letten." 

Bekijk hier de actuele temperatuur:

Treinen naar Zandvoort

Omdat op warme dagen de treinen van Amsterdam Centraal naar Zandvoort erg druk zijn, adviseert de NS reizigers vanaf Amsterdam om de trein richting Haarlem te nemen. In Haarlem kunnen strandgangers dan overstappen op een trein naar Zandvoort. Ook tipt de NS om voldoende water mee te nemen en de reisplanner te checken voor vertrek.

Het Rode Kruis staat klaar om te helpen bij eventuele crisissituaties.