Ga naar de inhoud
Oneerlijke concurrentie

GGD begrijpt zorgen van horeca over het vinden van personeel

Drukke terrassen in het centrum van Amersfoort, maar over het algemeen weinig personeel. Beeld © Venema Media

Koepelorganisatie GGD GHOR zegt het dilemma van de horeca te begrijpen. De sector vreest mensen kwijt te raken, omdat de GGD personeel kan werven met hogere uurlonen. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) spreekt van 'oneerlijke concurrentie'.

De GGD heeft zelf ook te maken heeft met de krapte op de arbeidsmarkt. "Een functie bij de GGD en in de horeca is niet een-op-een met elkaar te vergelijken", zegt de woordvoerder tegen het ANP. "De hoogte van het salaris is belangrijk in de keuze voor een baan, maar niet de enige factor."

Maatschappelijk probleem

"We zien juist veel mensen die een sterke motivatie hebben om het maatschappelijke probleem van de coronacrisis aan te pakken." Volgens hem hebben zeker jongeren deze motivatie.

In deze video vertelt ondernemer Whitney Gibson van Buurten in de Fabriek over het personeelstekort dat haar buurtrestaurant parten speelt:

Enorm personeelstekort in de horeca: kroeg blijft dicht

02:19

Hoge uurlonen alleen voor medisch personeel GGD

Volgens voorzitter Robèr Willemsen van KHN betaalt de GGD uurlonen van zo'n 23 euro per uur.

Dat klopt, zegt de GGD, maar dat hoge uurloon geldt alleen voor medisch personeel. Zij moeten minstens in het tweede jaar zitten van een medische of paramedische opleiding, zoals verpleegkunde of fysiotherapie.

Op de vraag van RTL Z of horecaondernemers hun personeel dan niet beter zouden moeten betalen, reageert Willemsen als volgt: "Dat is wel iets te kort door de bocht. Natuurlijk kunnen we de lonen in de horeca verdubbelen, maar dat doet iets wat de consument niet prettig zou vinden. Dat zou leiden tot ontzettende prijsstijgingen. We zijn niet de enige branche die er last van heeft. Ik denk dat we prima arbeidsvoorwaarden hebben. Maar het is wel vervelend dat de GGD op deze manier met onze en andere branches concurreert."

Daarnaast wijst de woordvoerder erop dat de GGD'en juist werk hebben geboden aan mensen uit de horecasector tijdens eerdere coronalockdowns. "We hebben destijds dus ook de horeca geholpen, zodat hun werknemers toch werk hadden."

Voor hele maatschappij van belang

Verder noemt de woordvoerder de vaccinatiecampagne die in september begint juist erg belangrijk om meer ziekte op de arbeidsmarkt in de herfst te voorkomen. "Uitval van personeel is een groot maatschappelijk probleem, dat geldt ook voor de horeca. Zo is de vaccinatiecampagne voor de hele maatschappij van belang."

Horeca
Lees ook:
Horeca legt gepeperde rekening bij consument: bier en biefstuk fors duurder

Vanaf half september kunnen 12-plussers een nieuwe coronavaccinatie halen. In totaal hebben de GGD'en 13.300 mensen nodig voor de prikronde. Het gaat om prikkers, artsen, callcentermedewerkers, administratief medewerkers en beveiligers. Hoeveel mensen er nog geworven moeten worden, houdt de koepelorganisatie niet centraal bij.