Ga naar de inhoud
Onvermijdelijk

Temperatuur en neerslagtekort lopen verder op: hittegolf in aantocht

Een drooggevallen rivier bij Nijmegen. Beeld © ANP

​​​​​​​Officieel weten we het zaterdagmiddag pas, maar het heeft er alle schijn van dat we een hittegolf krijgen. Daarvoor hebben we vijf aaneensluitende dagen nodig met temperaturen van minstens 25 graden in De Bilt, waaronder drie dagen 30 graden of meer. Dat halen we moeiteloos.

Warmer dan 30 graden - oftewel tropisch - zal het vandaag of morgen nog niet worden in De Bilt. Wel zomers, zegt meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar.

In het midden van ons land wordt het vandaag 26 - en morgen 29 graden. In het noorden zal het op beide dagen iets koeler zijn, de hoogste temperaturen worden gehaald in het zuidoosten.

Bekijk hier de actuele temperatuur:

Vanaf donderdag piekt de temperatuur landelijk boven de 30 graden, met lokaal uitschieters tot 35 graden. "Dat is bloedjeheet", zegt Middendorp. "En zo blijft het nog wel even. Als de hittegolf om één of andere reden zaterdag nog niet officieel is, dan zondag wel. Ook voor die dag geven de modellen temperaturen aan boven de 30 graden."

Neerslagtekort

Daarbij is het ook nog eens droog. Of eigenlijk kurkdroog. Het neerslagtekort bedraagt nu al 244 millimeter en loopt naar verwachting op tot 269 millimeter. 2022 hoort daarmee tot de 5 procent droogste jaren sinds het begin van de metingen."

Vijf droogte jaren Neerslagtekort
1976 361 mm
1959 352 mm
1911 328 mm
1921 321 mm
2018 309 mm

Vermoedelijk stabiliseert het neerslagtekort volgende week, zegt Middendorp. "Het lijkt dan wat koeler te worden en mogelijk vallen er wat buien, maar de onzekerheid daarvoor is nog groot."

Met een neerslagtekort van meer dan 300 millimeter is Zeeland het zorgenkindje, maar ook in Twente, de Achterhoek en Limburg is het kurkdroog. De kans op bosbranden neemt daarmee toe. In het noorden van het land valt het dan weer relatief mee.

En ook voor verkoeling kun je het beste naar het noorden, zegt Middendorp. "Met een windje en een verwachte maximumtemperatuur rond de 25 graden is het op en rond de Wadden goed te doen."

Bekijk ook: Emmertje vol en sjouwen maar: vissen gered van droogte

02:19
Deze vrijwilligers hebben honderden vissen gered van de dood en naar een nieuw thuis gebracht.

 

Nationaal Hitteplan gaat weer in

Het Nationaal Hitteplan gaat vanaf morgen weer in en geldt voor alle provincies. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu besloten na overleg met weerinstituut KNMI. De komende dagen wordt het warm en is de kans op een hittegolf groot. Daarom blijft het plan waarschijnlijk actief tot na het weekend.

Het Nationaal Hitteplan, dat halverwege juli gedurende drie dagen ook in werking werd gesteld, heeft als doel organisaties, professionals en mensen in de zorg te informeren over de verwachte hitte. Zo kunnen zij ondersteuning bieden aan kwetsbare groepen als ouderen en kleine kinderen. Die kunnen door de hitte gezondheidsproblemen ervaren, zoals vermoeidheid, hoofdpijn, concentratieproblemen, uitdroging en een hitteberoerte.