Ga naar de inhoud
Geen oppervlaktewater gebruiken

Begrip voor sproeibeperking vanwege droogte: 'We moeten zuinig zijn'

Een aardappelveld in het Brabantse Welberg wordt beregend. Beeld © ANP

Het waterschap dat over Midden- en West-Brabant gaat, neemt vanaf vandaag een uitzonderlijke maatregel: inwoners en bedrijven mogen overdag geen water uit sloten, beken en rivieren gebruiken voor bijvoorbeeld het beregenen van gewassen. Vanwege de droogte zit er weinig anders op, meldt het waterschap.

De maatregel geldt vanaf vandaag tussen 07.00 uur en 19.00 uur vanwege de droogte en de zakkende grondwaterstanden. Een uitzondering wordt gemaakt voor fruitboomgaarden en drinkwater voor vee.

Moeilijker aan watervraag voldoen

Doordat de waterstanden in het Hollands Diep en de Maas blijven dalen door de droogte, kan het waterschap Brabantse Delta steeds moeilijker aan de watervraag voldoen.

"Door de droogte is er te weinig water beschikbaar om het hele gebied van voldoende water te voorzien. Ook is er water nodig om sloten en beken door te spoelen om blauwalgen te voorkomen."

In deze video zie je waarom het belangrijk is om blauwalg te voorkomen:

Blaren en losse stukken huid door zwemmen in blauwalg: 'Gevaarlijker dan mensen denken'

02:28
'Het is gevaarlijker dan mensen denken.'

Volgens bestuurslid Louis van der Kallen van het Brabantse waterschap zijn de grenzen van het waterverbruik bereikt. "Er is gewoon te weinig water door de steeds vaker voorkomende droge periodes. Door nu terughoudend met water om te gaan wil het waterschap proberen een totaalverbod te voorkomen."

Om zoveel mogelijk water vast te houden, zet het Brabantse waterschap ook de stuwen hoger dan normaal en gaan vispassages dicht.

LTO: 'Begrijpen de maatregel' 

Land- en Tuinbouworganisatie LTO Nederland zegt de maatregel 'heel goed te begrijpen'. "We zitten dan ook met het waterschap om de tafel", zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws. "Het is goed dat er uitzonderingen zijn gemaakt, zoals voor de fruitbomen en het drinkwater voor het vee. Daarnaast beregenen veel agrariërs ook 's nachts. We snappen het dus volkomen dat we met elkaar zuinig moeten zijn met water."

Officieel
Lees ook:
Officieel watertekort in Nederland, droogte houdt ook komende weken aan

Vanwege de aanhoudende droogte hebben ook waterschappen in andere delen van Nederland verboden en beperkingen ingesteld. Zo werd een paar weken geleden het gebruik van oppervlaktewater verboden in delen van Gelderland, Overijssel en Drenthe.

In heel Zeeland geldt sinds 25 juli een verbod op het gebruik van oppervlaktewater.

Landelijk watertekort

Sinds begin deze maand geldt in Nederland officieel een watertekort. Je hoeft je echter nog geen zorgen te maken dat er de komende weken geen drinkwater meer uit je kraan komt. In dit artikel leggen drinkwaterbedrijven aan RTL Nieuws uit waarom aan de vraag naar drinkwater kan worden voldaan.

Bekijk ook: pontjes uit de vaart door te laag water

01:40
Pontjes hebben het moeilijk. Door de lage waterstanden in de rivieren wordt het een steeds grotere uitdaging om de overkant te bereiken. Het pontje tussen Beuningen en Slijk-Ewijk vaart zelfs helemaal niet meer. Dat wordt omrijden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore