Olivia Newton-John overleden

Iedereen verliefd op Sandy, maar ze was veel meer: 'Een icoon uit mijn jeugd'

09 augustus 2022 05:35 Aangepast: 09 augustus 2022 05:37
Olivia Newton-John (l) en Leo Blokhuis (r). Beeld © ANP

"Mijn eerste liefde is dood." "Werd als 9-jarig jongetje verliefd. Rust zacht." En: " Wat was ik verliefd op haar in 1978 en de jaren daarna." Het is duidelijk, de wereld hield sinds Grease van Olivia Newton-John, en werd verliefd op Sandy, die de hoofdrol in Grease speelde samen met Danny Zuko (John Travolta). Ze overleed gisteren op 73-jarige leeftijd.

De mannen en jongens in de jaren '70 werden betoverd door Sandy, allen jaloers op John Travolta die er met haar vandoor ging. "Als jongen identificeerde je je in die tijd heel graag met Travolta", zegt muziekjournalist Leo Blokhuis tegen RTL Nieuws. "Een icoon uit mijn jeugd. Ik schrok behoorlijk van haar dood", zegt hij.

'Ze spatte van het filmdoek'

"Het is zo'n altijd levenslustige vrouw die van het filmdoek afspatte en ook prachtige liedjes heeft opgenomen. Iedereen was verliefd op haar." 

Blokhuis kijkt met veel plezier terug op die tijd, want hij identificeerde zich net als anderen met John Travolta. "Dat ideaalbeeld, ik zag mijzelf daar helemaal in terug. En Olivia Newton-John was de perfecte blonde tegenspeelster van die held. Dat was iemand waar je absoluut een zwak voor had." 

John Travolta heeft zelf via Instagram ook gereageerd op het overlijden. "Mijn liefste Olivia, jij maakte al onze levens zo veel beter. Jouw impact was ongelofelijk", schrijft Travolta bij een oude foto. "Ik houd zo veel van je. We zullen elkaar weer zien en allemaal weer samen zijn."

'Meer dan het vriendje van'

Maar Newton-John deed veel meer dan alleen maar Grease. Blokhuis denkt aan de film Xanadu, al was de film niet de productie die zo geweldig was. "Die film heeft een fantastisch nummer opgeleverd. Samen met de Electric Light Orchestra nam ze het gelijknamige nummer Xanadu op. Een prachtig nummer." 

Blokhuis refereert ook aan haar achtergrond als folk-zangeres. "Ze zong wonderschone liedjes. Mierzoet, maar als je tiener bent smelt je als was bij die zoete melodieën die ze zong. Ze was absoluut meer dan het vriendje van John Travolta", zegt Blokhuis.

'Pak er een plaat bij'

Toch zullen veel mensen haar vooral herinneren aan die rol. Blokhuis zegt er dit over: "Elk persoon heeft veel meer kleuren dan het cliché dat er op hem of haar gehangen wordt. Olivia heeft geleefd met het cliché dat ze alleen de ster uit Grease was. Dat is een prachtig cliché, maar pak er vanavond rustig nog een oude plaat van haar bij."

En toch. Verliefd. Dat is het woord dat het best past bij de reacties van vanavond. Kijk maar: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore