Ga naar de inhoud
Het lijkt zo makkelijk

Meer wandelongelukken in de bergen, want we zijn (te vaak) onervaren

Wandelen in natuurpark Puez-Geisler. Beeld © Kita van Slooten

De Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) ziet deze zomer meer ongelukken onder wandelaars in de Europese bergen dan de jaren ervoor. Een nieuwe groep wandelaars gaat steeds vaker onervaren de berg op, ziet de NKBV. En dat leidt tot ongelukken.

"In coronatijd is wandelen in Nederland enorm populair geworden, vooral onder jongeren tussen 21 en 30 jaar", zegt NKBV-directeur Robin Baks tegen persbureau ANP. "Deze relatief onervaren wandelaars merken nu dat het terrein in de bergen een stuk minder vergevingsgezind is dan als je in Nederland over een boomwortel struikelt."

Meerdere mensen overleden

Exacte aantallen van de ongelukken heeft de vereniging nog niet, die balans wordt eind van de zomer opgemaakt, in samenwerking met Duitse, Zwitserse en Oostenrijkse wandelclubs.

Nederlands
Lees ook:
Nederlands echtpaar overleden in Zuid-Frankrijk na val van rotsen

Maar ongelukken in de bergen kunnen fataal zijn. In het Oostenrijkse Tirol overleed maandag een 51-jarige Nederlander na een val van 80 meter. Een 41-jarige Nederlander overleed een paar dagen eerder door een val tijdens een bergwandeling in Zwitserland.

Vaker senioren bij wie het misgaat

Ook afgelopen zaterdag ging het mis met een Nederlandse echtpaar in de Franse regio Ardèche. De vrouw (66 jaar) zou onwel zijn geworden door de hitte en een hersenbloeding hebben gehad. Haar man (72 jaar) wilde hulp halen, maar kwam ten val en kreeg een hartstilstand.

'Hoogteziekte
Lees ook:
'Hoogteziekte is de schrik van iedere klimmer, mensen storten in elkaar'

Een derde van de dodelijke ongevallen in de bergen overkomt senioren, zegt Baks. "Dat zijn vaak mensen met hart- en vaatziekten en zij hebben een slechtere conditie. Bovenop een berg is door de hoogte minder zuurstof en is het vaak ook warmer, waardoor mensen onwel kunnen worden. Al die omstandigheden leiden ook tot een verminderde concentratie, waardoor een misstap op de berg zo gemaakt is."

Onder de jongere wandelaars is het aantal dodelijk ongelukken beperkt, maar zij moeten wel vaker gered worden, ziet Baks. Het gebeurt bijvoorbeeld weleens dat ze zonder de juiste uitrusting naar boven gaan. "Of ze onderschatten de duur van de klim. Ook verdwalen jongeren vaker of worden ze overvallen door het weer. Op warme dagen kan het weer in de bergen zomaar omslaan naar onweer."