Agent in levensgevaar

7 jaar cel voor man die agenten neerstak tijdens avondklok

12 augustus 2022 13:37 Aangepast: 12 augustus 2022 13:46
Agenten op de plek in Groningen waar hun collega's kort daarvoor waren neergestoken. Beeld © Persbureau Meter

De 33-jarige Amerikaan Eric T., die vorig jaar op 10 maart in Groningen twee agenten neerstak tijdens een avondklokcontrole, is veroordeeld tot zeven jaar cel en tbs met dwangverpleging. De rechtbank in Groningen vindt poging tot doodslag en poging tot zware mishandeling bewezen.

De 22-jarige De G. uit Groningen stond erbij en greep niet in, toen T. uithaalde. De rol van De G. was dusdanig klein dat de rechter overging tot vrijspraak van openlijke geweldpleging.

De agenten, van wie er een richting zijn pensioen ging en de ander haar eerste dag op straat had, spraken Eric T. en Justin de G. op woensdagavond 10 maart 2021 aan omdat ze nog op straat waren terwijl de avondklok van kracht was. Ze vroegen T., die later illegaal in Nederland bleek te zijn, om zijn identiteitsbewijs. Die schold hem uit, mopperde over de avondklok en begon met een mes in te hakken op de oudere agent.

Levensreddende operatie

De agent raakte daarbij zwaargewond. Hij had meer dan tien grote steekwonden, waaronder een waardoor zijn halsslagader werd geraakt. Zijn vest voorkwam naar eigen zeggen dat hij in zijn hart werd gestoken. Hij verloor die avond drie liter bloed en onderging een vijf uur durende operatie om zijn leven te redden. Na afloop had hij 75 hechtingen. Werken zou hij nooit meer kunnen.

Tijdens de rechtszaak zei de agent tegen T.: "Ik heb 47 jaar de maatschappij gediend. Dat heb jij in een oogwenk beëindigd. Mijns inziens is geen enkele straf voor jou hoog genoeg."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Agent die bijna doodgestoken werd tijdens avondklokcontrole: 'Geen straf hoog genoeg'

Zijn collega werd twee keer in haar been geraakt. Zij heeft door de steekpartij last gehad van paniekaanvallen en geheugenproblemen en werkt nog altijd maar een beperkt aantal uur. "Ik heb gedacht dat hij daar ging sterven. En waarom? Waarom? Om een avondklokcontrole. Enkel een enorme verliezer valt iemand aan", zei zij geëmotioneerd in de rechtbank.

Op de vlucht

Beide verdachten sloegen na de steekpartij op de vlucht, maar konden in Frankrijk worden aangehouden. T. gaf in de rechtbank trots toe dat hij degene was die heeft gestoken. "Ik vind het eervol. Ik heb spijt dat ik heb gefaald." Naar eigen zeggen stak hij om zijn 'vrouw Emma' te verdedigen, met wie hij De G. bedoelt. Volgens hem zouden beiden zijn neergeschoten of doodgeschoten als hij dat niet zou hebben gedaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Justitie eist zeven jaar cel en tbs tegen Eric T.: 'Ik was degene die de agent stak'

Omdat T. illegaal is in Nederland, wilde zijn advocaat dat hem geen tbs zou worden opgelegd. Dat zou in zijn geval waarschijnlijk levenslang betekenen, omdat illegalen niet op onbegeleid verlof mogen en dat een noodzakelijk onderdeel is van een tbs-behandeling. Ook resocialiseren zit er dan niet in, en afsluiting van de behandeling dus ook niet. Zijn advocaat stelde een celstraf van zes jaar voor met behandeling in een psychiatrische kliniek.

De G., die psychische problemen heeft en enige tijd in een ggz-instelling heeft gezeten, wordt vooral verweten niets te hebben gedaan om T. tegen te houden. Naar eigen zeggen was De G. in shock: "Ik had nauwelijks tijd om door te hebben wat er precies gebeurde, ik dacht dat hij zich eruit aan het praten was." De advocaat van De G. had om vrijspraak gevraagd.

Bekijk ook: Tbs: zo werkt het

In deze video leggen we uit hoe een tbs-behandeling werkt en aan wie een rechter tbs kan opleggen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore