Ga naar de inhoud
Zwartgemaakt op Twitter

112-fotograaf geschokt door bedreigingen en verwensingen na foto nazivlag bij Stroe

Beeld © Roland Heitink / Persbureau Heitink

Langs de A1 bij Stroe werd zaterdagnacht een nazivlag opgehangen en brand gesticht in de berm. Wie erachter zit is niet bekend. De politie doet daar nog onderzoek naar. Ondertussen wijst een aantal complotdenkers naar 112-fotograaf Roland Heitink als dader, omdat een collega van zijn persbureau er snel bij was om foto's te maken.

"Ik ben geschokt door de vele bedreigingen, doodsverwensingen aan mij en mijn familie. De hoeveelheid mensen die proberen mijn adres te achterhalen is ontelbaar", schrijft Heitink in een statement op zijn website. 

Heitink beschrijft daarnaast hoe het in de nacht van zaterdag op zondag gegaan is: een fotograaf uit zijn team was onderweg naar een brandmelding iets verderop en kreeg toen een melding van deze bermbrand binnen. 

112-fotografen maken foto's en video's en verkopen die aan nieuwsorganisaties als RTL Nieuws. Snelheid is belangrijk in hun vak. Daarom werken ze vaak met een pieper, een apparaatje om de brandmeldingen en politiemeldingen op P2000 te volgen, het alarmeringssysteem van de hulpdiensten. Daarnaast houden ze Twitter in de gaten en krijgen ze tips van mensen die bijvoorbeeld langs een ongeluk rijden.

'Om de boeren zwart te maken' 

"De camera die hij bij zich had, daarop waren de tijdinstellingen niet goed", zegt Heitink. "Hierdoor is er ophef ontstaan, en werd beweerd dat wij eerder aanwezig waren dan dat de melding is uitgegaan. Ook is er ophef ontstaan omdat wij zouden hebben gezegd dat de boeren er iets mee te maken hebben, maar in de mail naar de media staat ook dat het niet zeker is of dit met een protest te maken heeft."

Op één van de foto's die Heitinks collega maakte, was zijn eigen auto te zien (zie foto hierboven). Twitteraars die op zoek gingen naar de dader zagen daar een aanwijzing in om hem mee op te sporen.

Online speelt zich namelijk de discussie af of de verboden vlag nou opgehangen is door een protesterende boer of juist door iemand anders, die zo de boeren zwart wil maken. Behalve Heitink worden ook een krant en extreemlinkse activisten beschuldigd van het ophangen van de vlag. 

Of deze actie bij Stroe onderdeel is van boerenprotesten tegen het stikstofbeleid, is overigens niet bekend. De politie onderzoekt de zaak.

Nazivlag
Lees ook:
Nazivlag opgehangen langs snelweg bij Stroe, hooibalen in brand

Kogelwerend en steekwerend vest

Persfotografen hebben de laatste tijd meer last van agressie tijdens hun werk. Het initiatief PersVeilig, dat onder meer journalisten helpt die bedreigd worden, meldde vorig jaar dat er enorm veel meldingen binnenkwamen van 112-fotografen die zich onveilig voelden. 

PersVeilig reageerde ook op de gebeurtenissen van dit weekend, met een tweet: 'De kwaadaardigheid is ongekend: stop met het vals beschuldigen van een professionele fotograaf en het bedreigen van hem en zijn gezin!' 

Eerder vertelde Heitink aan Editie NL dat hij tegenwoordig goed aan zijn eigen veiligheid denkt omdat persfotografen weleens aangevallen worden: "In principe heb ik bijna altijd bij meldingen een kogelwerend vest en een steekwerend vest bij me. Want ja, mocht er iets gebeuren, dan zijn we in ieder geval een soort van beschermd. Zo ver gaat het helaas tegenwoordig wel."

Persfotografen
Lees ook:
Persfotografen vaker doelwit: 'Ik heb altijd een steekwerend vest bij me'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore