Ga naar de inhoud
Vervanging tijdelijke wet

'Nieuwe permanente coronawet kabinet zorgt voor twijfels en kritiek'

Zorgminister Kuipers Beeld © Peter Hilz

Een nieuwe coronawet die het kabinet na de zomer in wil voeren, zorgt voor twijfel en hier en daar zelfs voor felle kritiek. De wet zou 'een haastklus' zijn die er gauw moet komen omdat het kabinet anders geen juridische mogelijkheden heeft opnieuw coronamaatregelen op te leggen.

Dat schrijft Trouw vandaag. Een woordvoerder van coronaminister Ernst Kuipers erkent tegenover de krant dat de regering ook niet blij is met de wet. "Wij hadden liever meer tijd gehad, maar dit is de consequentie van het wegstemmen van de tijdelijke wet door de Eerste Kamer", zegt de woordvoerder tegen Trouw.

Tijdelijke wet weggestemd

Dat zit zo. Doordat de Eerste Kamer in mei een nieuwe verlenging van de tijdelijke coronawet verwierp, verviel de juridische grondslag voor het kabinet om coronamaatregelen op te leggen. Daardoor kan de regering het dragen van mondkapjes of het houden van afstand in de toekomst niet meer verplichten.

Om tijdens een volgende coronagolf toch in te kunnen grijpen, werkt het kabinet aan een nieuwe coronawet die onderdeel wordt van de bestaande Wet publieke gezondheid (Wpg). Volgens Trouw is hier twijfel over omdat de nieuwe wet onduidelijkheid veroorzaakt. Dat zeggen onder meer het Genootschap van Burgemeesters, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het Veiligheidsberaad tegen de krant.

Minister
Lees ook:
Minister Kuipers kan nieuwe lockdown niet uitsluiten, afhankelijk van varianten

"Dit belangrijke wetsvoorstel is een haastklus geworden. Het bevatte allerlei slordigheden en is vlak voor de zomervakantie nog even ter consultatie opgestuurd. Wij vinden: als je het doet, doe het dan goed", zegt bestuurlijk adviseur Joost Keemink-Haane van het Genootschap van Burgemeesters tegen Trouw.

Ook de GGD zou twijfels hebben over de coronawet die nu ter beoordeling bij de Raad van State ligt, schrijft Trouw.

Na de zomer naar Tweede Kamer

Als de wet door de Raad van State wordt goedgekeurd, gaat het na de zomer naar de Tweede en Eerste Kamer. Als de wet vervolgens zou worden ingevoerd, kan de regering opnieuw verregaande coronamaatregelen invoeren. Het gaat dan bijvoorbeeld om verplicht afstand houden, een test- of quarantaineplicht of het verplicht dragen van een mondkapje.

Eén
Lees ook:
Eén op acht coronapatiënten houdt langdurige klachten