Vandaag nog een buitje

Tropische week begint, vanaf morgen mogelijk officiële hittegolf

08 augustus 2022 02:01 Aangepast: 08 augustus 2022 08:00
Ventilatoren tegen de hitte op een terras in Maastricht. Beeld © Jean-Pierre Geusens / ANP

Vanochtend is er in het noorden kans op een buitje en wordt het in het midden van het land niet warmer dan een graad of 24. Maar na vandaag wordt het tropisch warm in Nederland. Vanaf morgen lopen de temperaturen alleen nog maar verder op en waarschijnlijk hebben we de rest van de week te maken met een officiële hittegolf. De eerste van dit jaar.

"De dag begint vandaag met wat bewolking in het noorden van het land", zegt meteoroloog Reinier van den Berg van Buienradar. "Deze wolkenvelden breiden zich uit over het land terwijl het aan zee en op de Wadden vanmiddag weer zonnig wordt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'De eerste hittegolf van het jaar lijkt eraan te komen: vanaf dinsdag'

Later vandaag verdwijnt de bewolking overal en eindigt de dag vrijwel overal zonnig. In het zuidoosten schijnt de hele dag de zon en in Limburg kan het vandaag al 26 graden worden. Op de wadden blijft de thermometer vandaag waarschijnlijk hangen bij zo'n 20 graden.

Bekijk hoe warm het nu is bij jou in de buurt:

Morgen begint waarschijnlijk de eerste hittegolf van dit jaar. "De kans dat dit inderdaad gaat gebeuren is zo'n 75 procent", legt Van den Berg uit. Het is zonovergoten in Nederland en het wordt met de dag warmer. "Uiteindelijk worden temperaturen verwacht tussen 27 graden in het noordwestelijk kustgebied tot rond 34 graden in het zuiden van het land."

Dertigste hittegolf

In totaal zijn er in Nederland 29 officiële landelijke hittegolven geweest. De laatste eindigde op 17 augustus 2020. Mocht het deze week tot een hittegolf komen, dan is dat dus nummer 30. De kans is groot dat het KNMI met een code geel komt in verband met de hitte.

Bekijk ook - Zonnesteek, beroerte en uiteindelijk dodelijk: dit doet extreme hitte met je lichaam

Lekker een beetje op het strand liggen en bakken in de zon. Dat kan heerlijk zijn, maar als je te lang in de hitte blijft kan je er ook flink beroerd van worden. Hoe werkt dat eigenlijk, en wat doet extreme hitte met je lichaam?

Wat is een hittegolf ook alweer?

We spreken in Nederland van een hittegolf wanneer er 5 dagen op rij temperaturen van boven de 25 graden genoteerd worden. Van die vijf dagen moeten er ook nog eens minstens drie een temperatuur van boven de 30 graden hebben.

Minstens 5 zomerse dagen en 3 tropische dagen dus. Voor een landelijke hittegolf gebruikt het KNMI het meteorologisch station in de Bilt. Als er op een ander station aan de eisen wordt gedaan spreken we van een regionale hittegolf.

Het is al wekenlang warm en droog in Nederland. Ook de komende tijd verwacht Buienradar nauwelijks tot geen neerslag.

Blauwalg

Dat zorgt er onder meer voor dat er op veel plekken in Nederland blauwalg groeit. Dit weekend werd zwemmen en pootjebaden in het hele Rivierengebied afgeraden vanwege blauwalg.

Blauwalg duikt op bij warm weer en lage waterstanden. Wie in contact komt met blauwalg kan hoofdpijn, maag- en darmklachten en geïrriteerde ogen krijgen. Soms treden nog ernstiger klachten op. Blauwalg vormt meestal een vieze laag op het water, maar het kan ook aanwezig zijn zonder dat het al te zien is. Ook honden kunnen last krijgen van blauwalg.

Bekijk ook: Margots woonboot staat scheef door de droogte

De voordeur die vanzelf opengaat, een bed dat op klossen moet staan en spullen die van de tafel afglijden. Margots woonboot is vorige maand door het lage waterpeil scheef gaan staan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore