Bermbrand

Nazivlag opgehangen langs snelweg bij Stroe, hooibalen in brand

07 augustus 2022 11:02 Aangepast: 07 augustus 2022 13:50
Beeld © Roland Heitink / Persbureau Heitink

Op zeker drie plekken in Gelderland hebben de afgelopen avond en nacht incidenten plaatsgevonden aan of vlak bij de snelweg. Langs de A1 bij Stroe werd een nazivlag opgehangen en brand gesticht in de berm. Verderop in het dorp werden autobanden in brand gestoken.

De politie Oost-Nederland laat weten dat de zaak haar aandacht heeft. Er is nog niemand aangehouden, meldt een woordvoerster.

'Dit kan niet'

Het ophangen van een hakenkruisvlag is strafbaar. "Onze collega's zijn hier zeer alert op", zegt ze. "Onze collega’s zijn nog niet eerder een vlag tegengekomen."

"Een heel zorgelijke ontwikkeling, die we helaas steeds vaker zien", zegt voorzitter Hanna Luden van de Joodse belangenorganisatie CIDI. "We merken de laatste tijd dat meer en meer jongeren nazisymbolen inzetten bij protesten. De betekenis ervan gaat daardoor verloren en het dreigt steeds 'normaler' te worden. Mensen begrijpen niet waar ze zich mee inlaten. We moeten hen dringend blijven uitleggen waarom dit echt niet kan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

A28 bij Hulshorst na afsluiting vanwege bermbrand weer open

Hooibalen in brand

De vlag werd even na 03.00 uur vannacht opgemerkt. Enkele uren eerder stonden op twee plekken langs de A15 hooibalen in brand, meldt de Gelderlander. Volgens de krant gebeurde dat rond 22.00 uur bij de afslag naar Ochten en even later bij afslag Dodewaard.

Of de gebeurtenissen te maken hebben met de boerenprotesten tegen het stikstofbeleid, is niet bekend. Boerenorganisaties waren vrijdag teleurgesteld na het gesprek met stikstofgespreksleider Johan Remkes. Er werden nadien acties aangekondigd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore