Ga naar de inhoud
Ook honden

Blauwalg in de Maas: zwemmen in hele Rivierengebied afgeraden

Foto ter illustratie Beeld © ANP

De temperatuur schiet de komende dagen omhoog, maar wie een frisse duik wil nemen in het Rivierengebied kan dat volgens het Waterschap Rivierenland beter niet doen. Vanwege blauwalg wordt pootjebaden en zwemmen afgeraden in sloten, vaarten en kanalen in het Rijk van Nijmegen, het Land van Maas en Waal, de Bommelerwaard en het Land van Altena.

Blauwalg is volgens het waterschap opgedoken in het Maas-Waalkanaal en in de Maas. De watergangen in het hele Rivierengebied worden met dat water op peil gehouden nu het zo droog is. Hierdoor kan de blauwalg zich vele kilometers verspreiden.

Honden uit het water

Blauwalg duikt op bij warm weer en lage waterstanden. Wie ermee in contact komt, kan hoofdpijn, maag- en darmklachten en geïrriteerde ogen krijgen. Soms zijn de klachten ernstiger. Blauwalg is meestal te herkennen als vieze laag op het water, maar kan ook aanwezig zijn zonder dat het al te zien is, waarschuwt Waterschap Rivierenland.

Honden kunnen ook klachten krijgen, daarom wordt baasjes geadviseerd hun honden ook uit het water te houden.

'De
Lees ook:
'De eerste hittegolf van het jaar lijkt eraan te komen: vanaf dinsdag'

Blauwalg groeit op dit moment op veel meer plaatsen in het land. De provincies en de waterschappen laten dagelijks op de site zwemwater.nl weten waar blauwalg is aangetroffen in zwemplassen. Bij blauwalg of een andere waterziekte wordt een zwemverbod ingesteld.

Hittegolf

De blauwalg in het Rivierengebied is ontdekt vlak voor de eerste hittegolf van ons land er (hoogstwaarschijnlijk) aankomt. Vanaf dinsdag schiet de temperatuur omhoog: dan is het nog zomers, maar daarna volgen tropische dagen.