Ga naar de inhoud
Boven 30 graden

'De eerste hittegolf van het jaar lijkt eraan te komen: vanaf dinsdag'

Strandgangers zoeken verkoeling op het strand langs het Zuidlaardermeer, beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Er staat ons iets spectaculairs te wachten, zegt meteoroloog Leander de Wit van Buienradar: de eerste landelijke hittegolf van dit jaar komt er (hoogstwaarschijnlijk) aan. Dit weekend blijft de temperatuur nog hangen rond de 22 graden, maar vanaf dinsdag schiet de temperatuur omhoog.

"Dinsdag is het voor eerst zomers, daarna volgen alleen maar tropische dagen." 

We spreken over een zomerse dag als de temperatuur hoger is dan 25 graden, van een tropische dag is sprake als de temperatuur boven de 30 graden uitkomt. Van een hittegolf is sprake als het vijf dagen lang warmer is dan 25 graden, waarvan drie dagen warmer dan 30 graden.

Zomerse dagen

Maar voor we bij de hittegolf aankomen, eerst nog dit weekend. Vandaag is een 'heel lekkere zomerdag', zegt De Wit. "Met redelijk wat ruimte voor de zon en in het binnenland wat stapelwolken." Aan het eind van de middag lost de stapelbewolking weer op. Langs de kust schijnt de hele dag de zon.

 

Vannacht koelt het flink af, omdat het heel helder wordt. "Normaal gesproken kunnen wolken fungeren als deksel en blijft de warmte hangen, maar nu niet." De temperatuur kan in het oosten dalen tot zo'n 7 graden. "Voor de kampeerders met een dunne slaapzak kan het lonen om een extra dekentje te pakken."

Ook morgen is een prima zomerdag. De temperatuur schommelt dan rond de 23 à 24 graden.

'Eerste hittegolf van het jaar'

Bij het begin van de nieuwe week kunnen we ons op gaan maken voor het echte werk. "Elke dag wordt het warmer", zegt De Wit. "Maandag hebben we nog een temperatuur van 24 graden, maar dinsdag gaan we al naar de 26 graden. Vanaf woensdag kunnen we 30 graden noteren. Daarmee is de kans ook ontzettend groot dat we een hittegolf gaan beleven, de eerste van het jaar."

Hittegolven
Lees ook:
Hittegolven buitelen over elkaar heen: puffen in Azië, Europa en Amerika

Vanaf volgende week zaterdag wordt de verwachting iets onzekerder. "Maar ook die dagen is de kans op zomerse tot tropische temperaturen zeker aanwezig."

Gortdroog

Voor de zonliefhebbers goed nieuws dus, maar voor onder andere de boeren en scheepvaart niet bepaald. "Het blijft gortdroog", zegt De Wit. "Neerslag zit totaal niet in de verwachting. Als vakantieganger in eigen land heb je het ontzettend goed getroffen, maar als je afhankelijk bent van water iets minder."

De hittegolf van komende week is de eerste landelijke hittegolf van het jaar. De laatste eindigde op 17 augustus 2020. De kans is groot dat het KNMI met een code geel komt in verband met de hitte.

Plakken
Lees ook:
Plakken en zweten: elfde landelijke tropische nacht ooit