Ga naar de inhoud
'Grote kloof'

Farmers Defence Force: 'Maak je op voor hardste acties ooit'

Voorman van FDF Mark van den Oever. Beeld © ANP

Farmers Defence Force (FDF) is totaal niet tevreden over het eerste overleg dat boerenorganisaties met het kabinet hebben gehad. "Als ik zo de stemming een beetje proef, denk ik dat je je kunt opmaken voor de hardste acties die FDF ooit gevoerd heeft", zegt voorman Mark van den Oever.

Volgens Van den Oever is de kloof tussen het kabinet en de boeren groot. "De impasse is groot. We zijn terug bij af." Vandaar dat hij nieuwe acties verwacht. Hij wil niet zeggen om wat voor soort acties het gaat. "Daar gaan we niet over uitweiden, maar we gaan zeker escaleren."

"Met zijn allen, ook heel gematigde partijen, hebben we samen een strategie bepaald. We wilden een kleine toezegging. Die komt niet. Dan zijn de vergaderboeren uitgewerkt en moeten de actieboeren weer aan de gang."

LTO
Lees ook:
LTO ziet geen ruimte om door te praten, Remkes spreekt over 'serieuze vertrouwenscrisis'

Nabespreking

Vanochtend vond het eerste gesprek plaats tussen de boerenpartijen en het kabinet over de stikstofproblematiek. LTO-voorzitter Sjaak van der Tak deed het gesprek namens acht boerenpartijen. Na afloop kwamen de boerenpartijen bij elkaar voor een nabespreking.

Jeroen van Maanen van de Nederlandse melkveehouders vakbond maakte in een gezamenlijk statement de grote teleurstelling bij de boeren bekend. "We hadden een handreiking gedaan, maar die heeft het kabinet niet aangepakt. De bal ligt nu echt bij het kabinet", zegt hij.

'Woorden moeten daden worden'

Van Maanen laat weten dat de boerenpartijen al 2,5 jaar praten met het kabinet. "Nu worden we het zat. Woorden moeten worden omgezet in daden, dan gaan we weer in gesprek."

Ook Agractie-voorman Bart Kemp is niet tevreden over het gesprek met het kabinet. "We hadden concrete toezeggingen verwacht, die hebben we niet gekregen." Hij laat weten dat Rutte en Remkes gezien hebben dat het wantrouwen en de kloof te groot is. "Boeren zullen blijven vechten voor hun toekomst."

'Geen afspraken, maar wel opening voor verder overleg boeren en kabinet'

01:50
Politiek verslaggever Floor Bremer bespreekt de belangrijkste punten uit het gesprek tussen de boeren en het kabinet.