Ga naar de inhoud
Vooral mensen met AOW

10 procent meer mensen bij de voedselbank, vooral veel ouderen

Vrijwilligers vullen kratjes met eten bij de Voedselbank. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Hans van Rhoon

Steeds meer ouderen maken gebruik van de voedselbank. Dat zegt voorzitter Leo Wijnbelt van koepelorganisatie Voedselbanken Nederland (VBNL). Door de stijgende inflatie en de hoge energieprijzen hebben mensen met alleen een AOW steeds vaker moeite om rond te komen.

Wijnbelt zegt dat het aantal mensen dat gebruikmaakt van de voedselbank, de afgelopen twee maanden met zo'n 10 procent is gestegen. Hij verwacht dat die stijging nog verder doorzet. "We zien dat ouderen met een AOW die vroeger hun vaste lasten konden betalen, dat nu niet meer kunnen. We denken dat die groep het komende half jaar groter wordt als de huidige situatie ongewijzigd blijft." 

100.000 mensen

Volgens Wijnbelt maken op dit moment zo'n 100.000 mensen elke week gebruik van de voedselbank. De toename is vooral te zien in en rond de grote steden.

Door
Lees ook:
Door stijgende prijzen kan Stephanie (30) nauwelijks eten kopen: 'Moet ik besparen op tandpasta?'

Een andere trend die de voorzitter ziet, is dat er in de zomermaanden geen dip is. "In juni, juli en augustus was die er altijd. Mogelijk gingen mensen dan naar familie in het buitenland of kweekten ze hun eigen eten in de tuin. Die dip zien we dit jaar voor het eerst niet." 

In gesprek met overheid

VBNL gaat de komende tijd in gesprek met de overheid om te kijken hoe de steeds groter wordende groep ook in de toekomst van voedsel kan worden voorzien. Ook gaat de organisatie aan donateurs, zoals supermarktketens en fabrikanten, vragen of ze meer etenswaren kunnen doneren. Doordat zij strengere maatregelen hebben getroffen tegen voedselverspilling, blijft er minder eten over voor de voedselbank.

Wijnbelt zegt voor het verminderen van voedselverspilling te zijn, 'maar dar moet niet ten koste gaan van mensen die honger hebben'.

Bekijk ook: Hogere kosten en vluchtelingen zorgen voor drukte bij voedselbank

01:38
Eind maart vertelden voedselbanken dat ze door de stijgende vraag steeds meer moeite hebben om iedereen gezonde maaltijden te bieden.