Ga naar de inhoud
Maatregelen genomen

Bedreigingen om weghalen omgekeerde vlaggen in Zuid-Holland: 'Gaan aangifte doen'

Een van de vele boerenvlaggen die is vastgemaakt aan verkeerslichten op de provinciale wegen in het Westland. Beeld © Eigen foto

De provincie Zuid-Holland heeft meerdere bedreigingen ontvangen nadat ze bekend hadden gemaakt dat ze de omgekeerde vlaggen gingen weghalen. Dat bevestigt een woordvoerder van de provincie na berichtgeving van Omroep West. Ze gaan aangifte doen van de bedreigingen. De vlaggen staan symbool voor het boerenprotest.

Op allerlei plaatsen zijn Nederlandse vlakken op zijn kop opgehangen om daarmee de onvrede te uiten rondom de stikstofplannen. De provincie Zuid-Holland zegt dat ze 'begrip hebben voor iedere vorm van protest, maar dit niet meer veilig is'. Ze zijn vandaag begonnen met het weghalen van de vlaggen.

Vlaggen verwijderen

De boeren en hun sympathisanten kregen tot vandaag de tijd om de omgekeerde vlaggen te verwijderen. "Ik ben zojuist bij de eerste verwijdering van de vlag geweest", zegt een woordvoerder van de provincie.

Hij bevestigt dat er meerdere bedreigingen zijn binnengekomen sinds is bekendgemaakt dat de omgekeerde vlaggen worden verwijderd. Over de aard van de bedreigingen wil hij geen uitspraken doen.

Gepaste maatregelen

Wel zegt hij dat er gepaste maatregelen zijn genomen. "We hebben de afgelopen tijd goede gesprekken gevoerd met de aannemers over waar zij behoefte aan hebben bij het verwijderen van de protestvlaggen en hebben daarin voorzien." Wat voor maatregelen zijn getroffen, wil de woordvoerder niet zeggen. Ook wil hij de naam van de aannemer niet bekendmaken om veiligheidsredenen. 

'Boerenvlaggen'
Lees ook:
'Boerenvlaggen' moeten weg, maar in Westland wemelt het ervan

De provincie zal op korte termijn het aantal bedreigingen verzamelen en aangifte doen.

Protest

In de provincie hangen tientallen omgekeerde vlaggen als protest tegen het stikstofbeleid van het kabinet. RTL Nieuws ging gisteren langs in het Westland, waar de steun voor de boeren zichtbaar aanwezig is, om de stemming te peilen. En niet iedereen leek even blij met de blauw-wit-rode vlaggen. "Ik vind het afschuwelijk", zei een inwoner.

Protesteren
Lees ook:
Protesteren met omgekeerde vlag: 'Het is niet verboden'
Bron: RTL Nieuws