Vertrouwen herstellen

Stikstofgesprekken van start: bemiddelaar Remkes om tafel met boeren

05 augustus 2022 09:47 Aangepast: 05 augustus 2022 14:33

Na weken van oplopende spanningen en blokkades, zijn het kabinet en boerenorganisaties vanochtend met elkaar om tafel. Bemiddelaar Johan Remkes heeft ze uitgenodigd voor het eerste gesprek over de stikstokproblematiek. "Het is een eerste stap om het vertrouwen te herstellen", zegt politiek verslaggever Floor Bremer.

Het gesprek begon vanmorgen om 10.30 uur. Aan de kant van het kabinet komen premier Rutte, minister Van der Wal (Natuur & Stikstof) en landbouwminister Staghouwer. Namens de boeren schuift alleen LTO aan. Zij zullen namens de andere boerenorganisaties, waaronder Agractie en Farmers Defence Force, het woord doen. De andere organisaties schuiven zelf niet aan bij het gesprek, omdat ze geen vertrouwen hebben in het 'door de regering geregisseerde overleg'.

Tien organisaties aanwezig

Voor het eerste gesprek zijn ongeveer twintig boerenorganisaties uitgenodigd die moeten leiden tot een uitweg uit de stikstofcrisis. Maar niet alle organisaties (zoals Farmers Defence Force en Agractie Nederland) zijn uiteindelijk aanwezig, omdat ze geen vertrouwen hebben in het 'door de regering geregisseerde overleg'. In totaal hebben tien boerenorganisaties en actiegroepen toegezegd. Het gaat om de volgende organisaties:

  • Biohuis 
  • Bionext 
  • BoerenNatuur 
  • Caring Farmers
  • Demeter
  • Federatie agro-ecologische boeren 
  • LTO Nederland 
  • Sectorraad Paarden
  • Transitie Coalitie Voedsel en Regie op Ruimte 
  • Vereniging Agrarische Landschap Achterhoek 

Het gesprek vindt plaats in het provinciehuis in Utrecht. "Er zijn maatregelen getroffen om te zorgen dat de bijeenkomst in goede banen wordt geleid", laat een woordvoerder van de provincie weten aan RTL Nieuws. De politie 'houdt de situatie in de gaten'.

'Vertrouwen herstellen'

Volgens politiek verslaggever Floor Bremer is dit een verkennend gesprek, maar had het begin beter gekund. "Het begint allemaal niet echt onder een goed gesternte."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boerenorganisaties eensgezind, maar alleen LTO naar Remkes

"Want de boerenorganisaties en actiegroepen hebben al laten weten er geen vertrouwen in te hebben. En het kabinet heeft dan wel gezegd dat er geen taboes meer zijn, maar de vraag is in hoeverre ze bereid zijn hun plannen aan te passen en of dat ook voldoende is voor de boeren."

Maar, zegt Bremer: "Er wordt gesproken en dat is sowieso al een eerste stap om het vertrouwen te herstellen. Dan is het aan probleemoplosser Johan Remkes om wonderen te verrichten."

'Hoop irritatie'

Premier Rutte verwacht dat het een gesprek zal worden waarbij zowel de vuisten op tafel gaan als over de inhoud wordt gesproken. "Er is een hoop irritatie."

Premier Rutte krijgt een rondleiding op een melkveebedrijf voorafgaand aan een gesprek met boeren over de stikstofplannen. Premier Rutte krijgt een rondleiding op een melkveebedrijf voorafgaand aan een gesprek met boeren over de stikstofplannen.

Rutte begrijpt de zorgen van de boeren, zei hij gisteren tijdens zijn gesprek met een melkveehouder in Friesland. Vanuit zijn rol legt hij uit dat het kabinet bezig is met het vraagstuk van de stikstofreductie en de problematiek rond water en fijnstof. "Het is in dit land van belang om én een sterke boerensector te hebben, maar er ook voor te zorgen dat we de natuur in stand houden. Dat zijn belangen die in een goede balans moeten komen."

Het is een belangrijk gesprek, zegt de premier. "Het is de eerste keer dat we bij elkaar komen." Verder wilde hij geen enkele vraag beantwoorden. "Ik ga daar helemaal niets over zeggen. Dat gesprek wil ik een kans geven."

Rutte wil niet zeggen wat het betekent dat er 'geen taboe' is, zoals hij en Remkes aan de agrariërs de afgelopen dagen hebben toegezegd.

Eerlijke mogelijkheden

Uit de drie gesprekken die Rutte de afgelopen weken met agrariërs heeft gevoerd, neemt de premier 'zeker inzichten mee'. Veel wil hij daar niet over kwijt. "Waar boeren groot belang aan hechten, is dat er eerlijke mogelijkheden moeten zijn om op een eerlijke manier hun brood te verdienen."

Bekijk ook: boeren strijdbaar na vooroverleg

De verschillende boerenorganisaties hebben besloten verder samen op te trekken in het overleg over de stikstofaanpak met bemiddelaar Remkes en de regering. Namens de boeren zal LTO aan tafel plaatsnemen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore