Ga naar de inhoud
Onderzoek

Eén op acht coronapatiënten houdt langdurige klachten

Een patiënt met post-covid (archieffoto)

Een op de acht mensen die besmet raken met corona houdt daar post-covid (ook wel long covid genoemd) aan over. Met andere woorden: ze hebben langdurige klachten.

Het gaat dan bijvoorbeeld om pijn op de borst, verlies van reuk en smaak, benauwdheid, vermoeidheid of spierpijn. Dat wijst grootschalig bevolkingsonderzoek in Nederland uit dat is gedaan door het UMC Groningen en het Radboudumc.

Voor en na

De resultaten zijn vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijke blad The Lancet. De onderzoekers analyseerden de gezondheidsdata van bijna 13.000 Nederlanders, die regelmatig vragenlijsten over hun gezondheid invulden.

Het onderzoek begon in maart 2020 toen de coronapandemie begon. De onderzoekers vergeleken de klachten van mensen die corona opliepen met de klachten die ze hadden voordat ze besmet raakten. Ook zijn de klachten vergeleken met die van mensen die in dezelfde periode geen corona hadden.

'Grootste
Lees meer
'Grootste deel patiënten met long covid volledig arbeidsongeschikt'

Veranderingen in klachten

Op die manier konden de onderzoekers rekening houden met veranderingen in klachten door andere oorzaken, legt hoofdonderzoeker Judith Rosmalen van het UMCG uit.

"Bijvoorbeeld door de wisseling van seizoenen, doordat mensen nieuwe ziektes ontwikkelden, of doordat de leefomstandigheden door de pandemie en de maatregelen veranderden. Daarom zijn de data van de algemene bevolking onmisbaar."

Onderzoek
Lees meer
Onderzoek RIVM: met of zonder vaccinatie net zo vaak long covid-klachten

Zorgpaden ontwikkelen

Rosmalen wil nu de oorzaken van post-covid verder onderzoeken en in hoeverre mensen met langdurige covid nog kunnen functioneren, bijvoorbeeld op hun werk.

"We vragen ook welke zorg mensen hebben ontvangen en hoe zij deze ervaren", zegt de hoogleraar psychosomatiek. "Met alle data worden zorgpaden ontwikkeld om patiënten de juiste zorg te bieden en de maatschappelijke kosten te berekenen, zowel door de medische kosten als door productiviteitsverlies."

Bekijk ook: Post-covid betekent geheugenproblemen, vermoeidheid en twijfels over werk

03:09
Voordat Bennie (51) corona kreeg was hij een hardwerkende en sportieve man. Nu is hij blij dat hij weer meer dan 30 meter kan lopen en een balletje op de golfbaan kan slaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore