Ga naar de inhoud
'Een rijkstaak'

Bruls voorziet problemen in opvang als oorlog Oekraïne aanhoudt

Hubert Bruls Beeld © ANP

Het kan niet zo zijn dat gemeenten permanent verantwoordelijk blijven voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Dat zegt de Nijmeegse burgemeester en voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls vandaag in Trouw. Hij noemt de opvang 'in principe een rijkstaak' die niet op het bordje van de gemeentes moet blijven liggen.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moet volgens Hubert Bruls versterkt worden om ook de opvang van Oekraïners op termijn over te nemen. "Maar dat zie ik op korte termijn niet gebeuren", zegt Bruls in de krant.

Gemeentelijke opvang kan 'nijpend' worden

Het COA slaagt er waarschijnlijk niet in om extra opvangplekken te creëren omdat het al kampt met grote problemen bij de opvang van asielzoekers uit andere landen. En dat baart hem zorgen. Want de opvang van Oekraïners drukt op de normale werkzaamheden van gemeenten.

Als de oorlog aanhoudt en meer vluchtelingen naar Nederland komen, kan het volgens Bruls 'nijpend' worden om de gemeentelijke opvang te garanderen.

VluchtelingenWerk
Lees ook:
VluchtelingenWerk stapt naar rechter om asielcrisis: basale hulp schiet te kort

De 25 veiligheidsregio's, die in het Veiligheidsberaad zijn vertegenwoordig, hebben zich ten doel gesteld om 75.000 bedden voor Oekraïners beschikbaar te stellen. Daarvan zijn er bijna 60.000 gerealiseerd.

Bruls zegt in Trouw niet te weten of dat beoogde aantal uiteindelijk voldoende is. En als het er meer moeten zijn, vindt hij 'het niet vanzelfsprekend' dat die taak bij de gemeenten ligt.

'Geen menskracht voor'

Bruls heeft meermaals benadrukt dat ook de asielopvang geen taak van gemeenten is. Die hebben er na de vele keren dat er een beroep op gemeenten is gedaan ook geen menskracht en geld meer voor.

Vorige maand deelde hij staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) tijdens het Veiligheidsberaad nogmaals mee dat het op 1 oktober echt afgelopen is met de extra inspanningen van de veiligheidsregio's en de gemeenten voor de asielopvang.

Gastgezinnen
Lees ook:
Gastgezinnen brengen Oekraïense vluchtelingen naar opvang vanwege vakantie