'Vind het afschuwelijk'

'Boerenvlaggen' moeten weg, maar in Westland wemelt het ervan

04 augustus 2022 18:48 Aangepast: 05 augustus 2022 10:48
Links: de 'boerenvlag' in de tuin van boer Bert in Maasland. Rechts: inwoner Jan uit Naaldwijk. Beeld © RTL Nieuws

De boeren en hun sympathisanten hebben tot vandaag de kans om alle omgekeerde vlaggen in Zuid-Holland te verwijderen. Anders gaat de provincie de vlaggen zelf weghalen. RTL Nieuws ging langs in het Westland, waar de steun voor de boeren zichtbaar aanwezig is, om de stemming te peilen.

Vooral op de provinciale wegen die de dorpen Naaldwijk en De Lier met elkaar verbinden, hangt bijna aan elke paal een omgekeerde vlag. "Ik krijg een beetje het gevoel alsof we door Frankrijk heenrijden", zegt Rick uit Hoek van Holland. Hij fietst elke dag voor z'n werk naar Naaldwijk toe. "Soms fiets ik door stukken waar alleen maar dit soort vlaggen hangen."

Hij kijkt met gefronste wenkbrauwen als hij praat over het grote aantal omgekeerde vlaggen. "Ik vind het raar dat ze langs een weg hangen waar ik in de verste verte geen boer zie. Ik snap daar helemaal niets van. Ik vraag me oprecht ook af wie die dingen ophangt."

'Afschuwelijk'

In het centrum van Naaldwijk, waar menig inwoner op de spaarzame terrasjes van de zon geniet, heerst ook verbazing over waar die vlaggen nu precies vandaan komen. Tegelijkertijd is er ook afkeuring. "Ik vind het niet goed", zegt Jikke uit Naaldwijk. "Een Nederlandse vlag is een Nederlandse vlag, punt. Ik vind zo'n omgekeerde vlag vreselijk", briest ze.

"Ik vind dat de boeren mogen blijven, maar ik vind niet dat we de vlaggen ondersteboven moeten gaan hangen. Dat vind ik heel ver gaan." Haar vriendin gooit er nog een schepje bovenop. "Ik vind het afschuwelijk!"

Een van de vele boerenvlaggen die is vastgemaakt aan verkeerslichten op de provinciale wegen in het Westland. Een van de vele boerenvlaggen die is vastgemaakt aan verkeerslichten op de provinciale wegen in het Westland.

Jan, geboren en getogen in Naaldwijk, voegt zich bij de twee vrouwen. "De 'boerenvlaggen'? Wat ik daarvan vind? Ze hebben gelijk ook", antwoordt hij met zware stem. "Die mensen moeten ook hun geld verdienen. Wat moet je anders verzinnen? Je kunt moeilijk een koe op de weg zetten." Zijn vrouw mengt zich ook in het gesprek. "Je zit hier ook in Westland, hé. Je hebt altijd veel boeren gehad." Jan: "Daar zijn er nu niet zoveel meer van over."

Het zijn vooral de tuinders die de meerderheid vormen, zo blijkt. Jitske: "Maar die vinden zichzelf ook vaak boer. Je mag ze eigenlijk niet zo noemen, maar op dit soort momenten wel. Ze zijn natuurlijk allemaal bang ook, want misschien zijn zij wel de volgende groep."

Jan uit Naaldwijk snapt dat de boeren protesteren met de omgekeerde vlaggen. "Wat moet je anders verzinnen? Je kunt moeilijk een koe op de weg zetten." Jan uit Naaldwijk snapt dat de boeren protesteren met de omgekeerde vlaggen. "Wat moet je anders verzinnen? Je kunt moeilijk een koe op de weg zetten."

Verkeersveiligheid

De provincie Zuid-Holland gaat de omgekeerde Nederlandse vlaggen, opgehangen door de boeren uit protest tegen het stikstofbeleid van het kabinet, morgen verwijderen. "We halen de vlaggen weg vanwege de verkeersveiligheid", zegt een woordvoerder. "We hebben begrip voor iedere vorm van protest dat binnen de grenzen van de wet plaatsvindt, maar dit is gewoon niet meer veilig. We hebben de afgelopen weken gekeken of de vlaggen blijven hangen of loslaten. Toen we twee weken geleden een melding kregen van een bestuurder die een vlag op z'n auto had gekregen, was dat de druppel die de emmer deed overlopen. Het is te gevaarlijk." De provincie Zuid-Holland gaat samen met aannemers de vlaggen verwijderen.

Rijkswaterstaat is eerder al begonnen met het verwijderen van honderden vlaggen van viaducten, lantaarnpalen en verkeerslichten, en gaat daarmee door. "Doorlopend zijn we daarmee bezig", aldus een woordvoerder. Het hangt per provincie en gemeente af óf de omgekeerde vlaggen worden verwijderd en zo ja, wanneer. "Iedereen kan daar op een verschillende manier mee omgaan. Het is geen gecoördineerde actie. Wij gaan over de snelwegen, provincies over de provinciale wegen en gemeenten over de lokale wegen."

De blauw-wit-rode vlaggen flitsen weer langs. In het naburige dorp De Lier klinkt eenzelfde soort geluid als in Naaldwijk. "Ik vind het wel een mooie steun richting de boeren", zegt inwoner Simone. "Ik krijg er warme gevoelens van." Toch raadt ze aan nog eens wat rond te vragen in boerendorpen waar de boer zelf ook écht aanwezig is.

'Boer is uitgestorven'

Even verderop in het idyllische Maasland, door meerdere Westlanders gekroond tot boerendorp, prijkt aan enkele huizen een omgekeerde vlag. Al lijkt de compassie voor de boeren ver te zoeken. "Het kan me geen klote schelen", zegt een man op de fiets, z'n lange haren in de wind. "Een boerengemeenschap? Hier? De boer is hier uitgestorven." Een andere vrouw uit het dorp zegt ook weinig met het onderwerp van doen te hebben.

Het antwoord op de vraag waar de tientallen omgekeerde vlaggen op de provinciale wegen in Westland vandaan komen, blijft nog uit. Een laatste poging dan: van Maasland richting Schipluiden, een dorp dat ook meerdere Westlanders zien als boerengemeenschap.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Protesteren met omgekeerde vlag: 'Het is niet verboden'

Het lijkt erop dat ze gelijk krijgen: meerdere omgekeerde vlaggen komen tevoorschijn. Een vlag van zo'n twee bij twee meter, vastgemaakt aan een rode tractor in de tuin, is niet te missen. "Een van de jongens is op de fiets naar Vlaardingen geweest om de vlag daar op te pikken", zegt boer Bert, die in zijn blauwe tuinbroek aan komt lopen.

Hij is al naar meerdere boerenprotesten geweest, in onder meer Stroe en Den Haag. "Het is een hele makkelijke manier om te demonstreren. We willen dat er geluisterd wordt en dat er een eerlijk verhaal op tafel komt. Er moeten geen politieke keuzes gemaakt worden waardoor er onnodig veel slachtoffers vallen."

De omgekeerde vlag in de tuin van boer Bert. De omgekeerde vlag in de tuin van boer Bert.

Bert zal zich blijven inzetten voor de boeren, zegt hij. Maar met de tientallen vlaggen op de provinciale wegen heeft ook hij niets te maken.

'Interesseert me niets'

Even verderop, in een kroeg in Schipluiden, klinkt vooral onverschilligheid. "Het interesseert mij helemaal niets", zegt een man, met een biertje in z'n hand. "De vlaggen zijn beter dan dat ze hooibalen in de brand steken", zegt een ander.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore