Bericht ging viraal

Onderzoekers enthousiast na zien opgevist beeld: 'Het is echt, en ziet er knap uit'

04 augustus 2022 17:50 Aangepast: 04 augustus 2022 18:00
Victor met zijn beeld. Beeld © RTL Nieuws

Garnalenvisser Victor Ayal heeft zijn bijzondere beeld dat hij eerder deze week opviste uit de Waddenzee overgedragen aan onderzoekers. Zij zijn na het zien van 'Barry het Boegbeeld' enthousiast: "Er zit veel detail in."

Victor haalde het houten beeld maandag uit de Waddenzee tijdens zijn werk op de garnalenkotter WR22. "3000 jaar geleden was het hier een oerbos, dus we halen wel vaker andere dingen dan garnalen naar boven", vertelde Victor toen al enthousiast aan RTL Nieuws. "Maar vaak zijn dat restanten van bomen, stenen of hout."

Bijna overboord gegooid

Dit keer dacht Victor ook gewoon wat hout omhoog gehaald te hebben. "Ik wilde het dus bijna overboord gooien, tot ik opeens een gezicht zag. Ik dacht: wat is dit nou?"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Victor vist mysterieus beeld op uit Waddenzee, grote vraag is nu: wat is het?

Het opgedoken beeld van Victor ging viraal op sociale media en onderzoekers stonden te springen om het te onderzoeken. Omdat Victor vandaag pas weer aan wal kwam, moesten ze daar even op wachten. Maar archeoloog Michiel Bartels, die het onderzoek gaat leiden, mag nu aan de slag. Hij liet vanmiddag al gelijk weten dat hij kon zien dat dit beeld echt is en niet 'voor de grap even overboord is gegooid'.

'Misschien 450 jaar op bodem zee'

"Zo'n beeld hoort bij een grote vrachtvaarder of een oorlogsschip. Er zit veel detail in. Her en der zijn er elementen die erop wijzen dat het aan een schip gemonteerd zat, zoals gaten voor verbindingen", vertelt Bartels aan ANP. Hij noemt het beeld 'mooi en behoorlijk gaaf'. "Als je bedenkt dat het misschien 450 jaar op de bodem van de zee heeft gelegen, ziet het er knap uit."

Een paar dingen aan het beeld vallen Bartels op. "De jas heeft gekke flappen. Die lijken op een Leidse duffel, maar die kwam rond 1800 in zwang. Op zijn hoofd zit mogelijk een zogeheten Frygische muts, maar het zou ook de muts van een Baskische walvisjager kunnen zijn. Daarvoor moeten we het Rijksmuseum erbij halen."

Archeoloog Michiel Bartels nam het beeld vanmiddag in ontvangst voor onderzoek. Archeoloog Michiel Bartels nam het beeld vanmiddag in ontvangst voor onderzoek.

Van welk schip het beeld afkomstig is, is nog niet duidelijk. Voor zover bekend ligt er één wrak in de buurt van de plek waar het beeld werd opgevist. Bartels: "Dat is de TS56, de Texelstroom 56. Die ligt een kilometer verderop, maar komt uit de 16e eeuw, en het beeld is niet uit de 16e eeuw. In de buurt zou dus een ander wrak moeten liggen, zo'n beeld drijft niet ver." Om dat te achterhalen, hebben de garnalenvissers hun logboek gedeeld, zodat de vindplek precies vast te stellen is.

Onderzoek duurt lang

Het beeld blijft voorlopig in Den Oever. Daar wordt het zorgvuldig in water bewaard, om te voorkomen dat het gaat rotten. Het duurt volgens Bartels nog weken voordat het onderzoek aan het beeld kan beginnen en voordat het mogelijk in een museum te zien is, zijn de onderzoekers zo een jaar verder.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore