'Geen vertrouwen'

Boerenorganisaties eensgezind, maar alleen LTO naar Remkes

04 augustus 2022 00:33 Aangepast: 04 augustus 2022 07:53
Bart Kemp (Agractie), Mark van den Oever (FDF) en Sjaak van der Tak (LTO) Beeld © ANP / Robin van Lonkhuijsen

LTO Nederland gaat vrijdag namens de andere boerenorganisaties, waaronder Agractie en Farmers Defence Force, in gesprek met stikstofbemiddelaar Johan Remkes. De andere organisaties schuiven niet zelf aan bij het gesprek, omdat ze geen vertrouwen hebben in het 'door de regering geregisseerde overleg'.

"De uitkomsten van het overleg worden teruggekoppeld, besproken en verdere stappen worden afgestemd", hebben de organisaties afgesproken.

Dit standpunt vloeit voort uit een vooroverleg dat de boerenactieclubs hadden in een hotel in Nijkerk. Het was een 'goed overleg', volgens de verschillende vertegenwoordigers van boerenorganisaties. "Op de inhoud zitten we op één lijn. Dat betekent dat we samen optrekken." Na afloop gaf Bart Kemp van Agractie een reactie: 

 

Rutte schuift aan

Aan tafel zaten Agractie, Dutch Dairymen Board, Farmers Defence Force, LTO Nederland, Nederlandse Akkerbouw Vakbond, Nederlandse Melkveehouderij Vakbond, Nederlandse Vakbond Pluimveehouders en Producenten Organisatie Varkenshouderij.

Volgens een woordvoerder van LTO Nederland zal in het overleg met Remkes dezelfde eis op tafel liggen die al eerder is geformuleerd: dat het kabinet zijn stikstofplannen moet aanpassen. Behalve Remkes schuiven ook premier Mark Rutte, stikstofminister Christianne van der Wal en landbouwminister Henk Staghouwer hierbij aan. Waar het gesprek gaat plaatsvinden is nog niet bekend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Automobilist die op A32 tegen gedumpt afval reed doet aangifte

De boerenactiegroepen gingen met elkaar om de tafel om samen op één lijn te komen. Vorige week ontstond onenigheid toen LTO Nederland toezegde de uitnodiging voor het verkennende gesprek te accepteren. Daar was FDF verontwaardigd over.

De lucht tussen de FDF-voorzitter en LTO-voorzitter Sjaak van der Tak was voorafgaand aan het overleg al geklaard. Het moest nu onder meer gaan over de vraag of meer boerenactiegroepen aansluiten bij het gesprek met Remkes en het kabinet.

Geen vertrouwen

Agractie twijfelde eerder nog over deelname aan het gesprek met Remkes aanstaande vrijdag. Farmers Defence Force had steeds al laten weten de uitnodiging in de wind te slaan, omdat het geen vertrouwen heeft in de onafhankelijkheid van Remkes. Hij was, stellen de organisaties, immers als informateur betrokken bij het kabinet Rutte IV.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore