Weer heet

Ook vandaag hitteprotocol Rijkswaterstaat voor oosten en zuiden van het land

04 augustus 2022 00:36 Aangepast: 04 augustus 2022 05:09
Beeld © ANP

Rijkswaterstaat stelt vanwege de hitte ook vandaag een hitteprotocol in voor een deel van het land. Dat houdt in dat auto's die op of langs de snelweg stranden sneller worden geborgen.

Vanaf 10.00 uur is het protocol van kracht voor de provincies Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. Gisteren gold het protocol voor het hele land.

Heet asfalt

Rijkswaterstaat wil voorkomen dat mensen te lang stil komen te staan in de hitte. Het asfalt kan vanwege de hoge temperaturen warmer aanvoelen. Daarom worden auto's sneller van de weg gehaald. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Met de auto op pad? Zo krijg je de warmte er weer snel uit

"Met versneld bergen voorkomen we dat mensen lange tijd stil komen te staan in de hitte. Ook gestrande automobilisten die veilig staan, verplaatsen we in dat geval naar een locatie met voorziening zoals een benzinestation of verzorgingsplaats", laat Rijkswaterstaat weten

Vandaag weer zonnig

Vandaag zal het in het hele land weer zonnig worden, maar toch koelt het vanuit het westen al wel af en kan het kwik alleen in het oosten nog boven de tropische grens van 30 graden uitkomen.

Zie ook: zo snel wordt het levensgevaarlijk heet in je auto

Verslaggever Laura Veneman nam de proef op de som, terwijl een thermofysioloog haar temperaturen mat.

In de avond kunnen er in het zuidoosten vervolgens enkele buien vallen, mogelijk met onweer, hagel en windstoten. In de rest van het land zal de avond droog verlopen, verwacht Buienradar.

Zo warm is het nu:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore