Ga naar de inhoud
Stikstofproblematiek

Zeker elf boerenorganisaties bereid tot gesprek met kabinet

Archieffoto van een boerenwagen met protestbord en twee omgekeerde Nederlandse vlaggen uit protest tegen de stikstofplannen van het kabinet. Beeld © ANP

Elf boerenorganisaties, waaronder LTO Nederland, hebben al laten weten vrijdag in gesprek te gaan met een delegatie van het kabinet. Dat laat een woordvoerder van stikstofbemiddelaar Johan Remkes , die het verkennend gesprek zal leiden, weten.

LTO Nederland is de grootste boerenorganisatie in Nederland en schuift zeker aan. Welke andere tien organisaties er vrijdag bij zullen zijn, is niet bekend. In totaal zijn twintig organisaties uitgenodigd.

Boot afgehouden

LTO-voorzitter Sjaak van der Tak kondigde vorige week zelf aan toch in gesprek te willen over het omstreden stikstofbeleid van het kabinet. LTO had eerder de boot nog afgehouden omdat er voor de sector te weinig te halen zou zijn.

LTO
Lees ook:
LTO wil na toezegging Rutte toch praten met stikstofbemiddelaar Remkes

Namens het kabinet zullen minister-president Mark Rutte en de meest betrokken ministers Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) en Henk Staghouwer (Landbouw) aan tafel zitten. Ook minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) zal erbij zijn, omdat de landbouw ook invloed heeft op de waterkwaliteit.

Bekijk ook: Boer Tijmen vreest voor uitkoop door stikstof

01:36
Met de stikstofaanpak staat ook het uitkopen van boeren op de agenda. Boer Tijmen weet als geen ander hoe dat is. Tien jaar geleden moest hij weg, omdat de stad steeds dichter bij zijn boerderij kwam. Nu is Tijmen bang dat hij wéér moet verhuizen.