30 procent kans op overleven

Tieners opgepakt voor brandstichting eeuwenoude boom Eindhoven

03 augustus 2022 12:18 Aangepast: 03 augustus 2022 17:29
De monumentale plataan voor de brand Beeld © Stichting Wereldboom

De politie heeft drie tieners opgepakt voor een brandstichting bij een eeuwenoude boom in Eindhoven. De plataan, die geplant zou zijn rond het jaar 1800, raakte daarbij zwaar beschadigd. De kans is groot dat de monumentale boom het niet overleeft.

Volgens de stichting Wereldbomen zou de plataan geplant zijn rond 1760, de gemeente Eindhoven houdt het op 1820 als plantjaar. De boom staat in een groot park midden in een woonwijk.

Duizenden euro's ingezameld

De brandstichting gebeurde vorige week in de nacht en had grote impact. Omwonenden en natuurliefhebbers zamelden binnen enkele dagen duizenden euro's in om de maatregelen te betalen die de kans vergroten dat de boom niet doodgaat als gevolg van de aangerichte schade.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nog vaak monumentale bomen gekapt: 'Soms wel eeuwenoud'

De beheerder van het park schat de kans dat de boom blijft leven in op 'dertig procent.' Pas in de lente van 2024 zal dat definitief duidelijk zijn, omdat de boom het komende jaar sowieso nog wel kan overleven.  "Als het een eik was geweest, was de boom zeker dood geweest na die vuurzee", schrijft de beheerder.

'Kokende sapstroom'

"Maar het is een plataan en die kunnen van binnenuit schors maken. Daarnaast ziet het wortelgestel er ook goed uit. Maar het is onduidelijk of de sapstroom heeft staan koken door de hitte."

De politie kwam de verdachten van 16 en 18 jaar oud op het spoor via getuigenverklaringen en houdt rekening met nog meer aanhoudingen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore