Ga naar de inhoud
Bufferzone

Rechter beslist vandaag of anti-abortusdemonstrant voor kliniek mag staan

De bus van demonstrant Van Ooijen bij een abortuskliniek in Rotterdam. Beeld © ANP / Edwin Muller

Een bestuursrechter beslist vandaag of anti-abortusdemonstrant Joop van Ooijen pal voor een abortuskliniek in Utrecht mag demonstreren. Als hij gelijk krijgt, heeft dat gevolgen voor verschillende abortusklinieken in Nederland. Als hij verliest, gaat hij in hoger beroep.

De rechtszaak werd in juni aangespannen door Van Ooijen, een evangelist die de politieke partij Jezus Leeft! Oprichtte. Hij wil 'de regels van Jezus naleven' en pleit dus tegen abortus.

'Mensenlevens redden'

Om zijn boodschap uit te dragen staat Van Ooijen met zijn gele bus eens per maand voor de abortuskliniek in Zwolle en elke week één of twee dagdelen voor de kliniek in Rotterdam. Hij mag ook in Utrecht demonstreren, maar daar geldt een 'bufferzone' van 100 meter: demonstranten zijn niet welkom voor de deur van de kliniek.

Met die bufferzone is Van Ooijen het niet mee eens en daarom is hij naar de bestuursrechter gestapt. "Ik ben er om mensenlevens te redden, dan moet ik daar zijn waar het gebeurt en niet 100 meter verderop", vertelde hij eerder aan RTL Nieuws.

Anti-abortusdemonstrant
Lees ook:
Anti-abortusdemonstrant spant rechtszaak aan: 'Ik wil voor deur kliniek staan'

Hij vindt dat hij vrouwen niet lastigvalt, maar alleen een praatje maakt. "Ik ben niet agressief, ik intimideer niet. Als een vrouw niet van me gediend is, respecteer ik dat."

Vijftien abortusklinieken

In Nederland zijn er vijftien abortusklinieken. Bij de abortusklinieken in Utrecht en Arnhem geldt een bufferzone. Bij de kliniek in Den Haag mogen demonstranten aan de overkant van de straat staan en in Almere, Zwolle en Groningen zijn er geen afspraken. Daar mogen demonstranten naast de deur staan.

"Dat het bij elke kliniek anders is, komt omdat elke gemeente beslist waar gedemonstreerd mag worden en waar niet", legde Eline Dalmijn van Stichting Fiom eerder uit. Fiom streeft naar keuzevrijheid bij ongewenste zwangerschap.

Hoger beroep

De bestuursrechter doet vandaag uitspraak in de zaak. Van Ooijen heeft gezegd dat hij in hoger beroep gaat als hij verliest.

Bekijk ook: Sasha helpt Amerikaanse vrouwen tóch aan abortus

02:08
Een abortus plegen in de Verenigde Staten wordt steeds moeilijker, maar Sasha komt samen met vrouwengroepen in actie en helpt vrouwen die een abortus willen.